Кунева минава през две кризи до поста министър (обзор)

Вицепремиерът Меглена Кунева трябва да оцелее в две кризи, за да стане министър на образованието. Първото сериозно изпитание е в понеделник на заседанието на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Съветът се състои от 25 души, но реално в момента те са 21. „Гражданите“, от редиците на които е и все още министърът на образованието проф. Тодор Танев, не одобряват Кунева за министър на просветното ведомство. В съвета влизат хора като актрисата Валерия Кардашевска, която в момента е началник на кабинета на военния министър Николай Ненчев.

Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че иска да има единна и ясна кандидатура на РБ, за да няма изненади при гласуване на кандидатурата на Кунева в парламента. Именно там Кунева ще трябва да преживее втората криза. Все още не е ясно как ще гласуват депутатите, които представляват партиите от управляваща коалиция. Премиерът обяви, че гласуването на Кунева няма да е преди завръщането на българската делегация от Бразилия и Аржентина. Президентът Росен Плевнелиев е на посещение в двете страни до 30 януари до 7 февруари. Технически предложението Кунева да стане и министър може да влезе в пленарната зала най-рано след 10 дни.

Вицепремиерът Меглена Кунева също показа, че още не е сигурна дали ще поеме този пост. Тя отказа да коментира конкретните си намерения, след като стане образователен министър, днес пред БНР.

„Имам среща с премиера, ще го информирам и за подготовката за антикорупционния закон и ако има воля в тази посока и желание, ще вървим напред, но на този етап не мога нищо повече да кажа", посочи Кунева.

Номинацията на Меглена Кунева е факт. Право на премиера Борисов е да я внесе или да не я внесе. Ние никога не сме оспорвали това право. Това заяви днес пред Би Ти Ви Даниел Вълчев, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите".

Вълчев обясни, че с него не са водени конкретни разговори да наследи проф. Тодор Танев. Било нормално и очаквано обаче името му да е в обращение за поста, тъй като е бил 4 г. министър на образованието.

Безплатни съвети

Аз съм адвокат, безплатни съвети не давам, каза Вълчев на въпрос дали би помагал на Кунева, ако оглави министерство. И уточни, че се шегува, като подчерта, че винаги е давал съвет или мнение, ако го попитат. Според него в ДБГ не е коментирано да се иска оставката на проф. Тодор Танев. Не било странно и решението той да остане като съветник на премиера Бойко Борисов. Така се правело в нормалните държави, когато един човек няма „тежки проблеми в това, което е вършил, когато е работил с желание, когато е интелигентен и умен“.

Според Вълчев приемането на новия закон е нещо много добро, остава сега да се изработят подзаконовите нормативни актове, част от които са и новите учебни планове.

Меглена Кунева никога не е претендирала да бъде естествен лидер на Реформаторския блок, каза още Вълчев. Според него блокът лесно ще намери своя естествен лидер, ако първо върне доверието между партиите вътре. Той коментира и намерението на Радан Кънев да изгради нов десен проект като „негово право", че това са негови лични амбиции.

Проф. Танев: Борих се с тежка корупция

Бях на път да прекъсна тежки корупционни схеми, които са съществували в Министерството на образованието от години, каза образователният министър Тодор Танев пред Нова тв.

„Тези учебни програми бяха готови преди 3 г., макар и силно променени от мен сега. И тогава с доста пари са правени консултации и разяснения с учители. Никой не може да ми докаже, че учителите не са знаели за това“, обясни той. Танев, който в събота се видя с премиера, обясни, че още не е разбрал мотивите за поисканата оставка. Той за първи път прояви сарказъм и обясни, че Кунева става и за министър на здравеопазването, тъй като е юрист и винаги може да обвърже един ресор с бъдещото ни председателство в ЕС.

Червените няма да подкрепят нов просветен шеф

Столичните социалисти излязоха с ултиматум към премиера Бойко Борисов - или да избере „министър на образованието, който достойно да се нареди до предшественици като Иван Вазов и да бъде светският духовен водач на народа“, или да сдаде властта. В изявление на лидера на градския съвет на БСП Калоян Паргов, което бе разпратено до медиите, се казва: „Дайте възможност за ново управление на България, което да съхрани нацията и да й даде сила да оцелее в тези смутни времена. Безотговорното отношение към образованието на децата, които са бъдещето на нацията, е равносилно на национално предателство.“

Според Паргов Кунева била „мадам Yes”, а номинирането й за просветен министър било обидно, тъй като вече съсипала енергетиката ни.

В петък лидерът на БСП Михаил Миков даде срок до тази сряда на премиера Бойко Борисов да оттегли или отложи приетия през миналата есен нов образователен закон, заради който трябва да се променят учебните програми. Иначе левицата ще внесе такива поправки. Отсега е ясно, че БСП няма да подкрепи новия образователен министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика