Стартира изграждането на техническата инфраструктура на Индустриална зона „Загоре“ в Стара Загора

Захариева за мониторинговия доклад на ЕК: Реформите, независимо дали има или няма МСП, ще продължат

Президентът Радев в Токио: Приятелството и доверието са най-големият капитал на двустранното сътрудничество между България и Япония

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и президентът на Конфиндустрия Венченцо Боча дадоха в Рим нов тласък на българо-италианските бизнес проекти

Джонсън настоява дебатите по законопроекта за Брекзит да продължат три дни Ще иска предсрочни избори, ако депутатите отхвърлят предложението

ТИР се обърна след опит да избегне катастрофа на пътя Хвойна-Чепеларе

Благо Джизъса събра децата си (СНИМКИ)

Дерменджиев оцеля като селекционер

Тръмп нарече разследването за импийчмънт „линч“

Джими Картър е приет в болница след падане в дома си

Намериха изчезналия преди 2 дни пенсионер

Комисията по атестирането и конкурсите към прокурорската колегия на ВСС отговори на Лозан Панов за работата на Иван Гешев

Близо 50% от руснаците имат пари само за храна и дрехи

Клиниката по неонатология в Стара Загора получи дарение

Вучич: Сърбия не може да признае Косово в сегашните му граници

Безработните получават с 10% по-големи обезщетения

С близо 10% се е увеличило средното обезщетение за безработица през 2015 г. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ). През ноември миналата година безработните са получавали средно по 328,94 лв. на месец. Сумата е с над 31 лв. повече в сравнение със същия месец на 2014 г.

Обезщетението е равно на 60% от средния доход, върху който човек се е осигурявал през последните 24 месеца, преди да бъде съкратен. Сметката показва, че преди да останат без работа, хората са се осигурявали средно върху 547 лв. През ноември миналата година едва 92 593-ма, или 26% от всички регистрирани 353 604 безработни са получавали обезщетение. Това право имат само хората, които са се осигурявали за безработица през най-малко 9 от последните 15 месеца, преди да останат без работа. В последните години броят им намалява.

Данните на НОИ показват, че мъжете получават по 373,76 лв. на месец. Средното обезщетение на жените е 294,69 лв., или с 21% по-малко. Причината за разликата е, че дамите са се осигурявали върху по-нисък доход. Най-много средства вземат безработните в София. Те получават средно по 480,05 лв.

„Най-богати“ са безработните мъже в столицата със средно обезщетение от над 536 лв. На обратния полюс са жените в Силистра, които вземат над два пъти по-малко, или 232 лв. Най-много пари от НОИ получават хората между 35 и 39 години, а най-малко младежите до 19 години. Всеки четвърти безработен взема до 150 лв. На обратния полюс са 2776 души, които получават от 1200 лв. до 1560 лв., колкото е максималното обезщетение.

Най-много безработни са съкратени от търговията на дребно, хотели и ресторанти. Близо 50 000 от хората с право на обезщетение са без професионално образование, 52-ма са с докторска степен, 12 484 души са висшисти, а около 56 000 са със средно образование. Най-многобройна е групата на завършилите социални, стопански и правни науки. На годишна база най-много се увеличават безработните във Видин, Разград и Ямбол. В Перник, Търговище и Хасково броят им намалява.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.