Старозагорско село отбеляза за 12-и път Празника на райската ябълка

Фермери премериха сили в картинг турнир (СНИМКИ)

Правителствената армия превзе последния бастион„Ислямска държава“ в южна Сирия

Руснак може да поеме ръководството на Интерпол

Политическият психолог Антоанета Христова: Зад всеки протест има сценарий

Минерален извор отоплява училищата и детските градини в Стралджа

Авария остави без ток целия остров Родос

БСТ И БФС отбелязаха 25 години от златния гол на Емил Костадинов с турнир по джаги

Мустафа Карадайъ: Оставката на злополучния вицепремиер е закъсняла, няма да промени нищо

Райската ябълка дава енергия и лекува Подходяща е за консумация през Коледните пости

15 машини са в готовност да чистят Кюстендил през зимата

Близо 7 млн. германци са силно задлъжнели

Над 300 деца и родители се включиха в празника на здравословното хранене „Вкусна есен“

УМБАЛ Бургас готви календар в помощ на недоносените бебета

Франс Тимерманс: България и Румъния не вървят в пакет при мониторинга

Безработните получават с 10% по-големи обезщетения

С близо 10% се е увеличило средното обезщетение за безработица през 2015 г. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ). През ноември миналата година безработните са получавали средно по 328,94 лв. на месец. Сумата е с над 31 лв. повече в сравнение със същия месец на 2014 г.

Обезщетението е равно на 60% от средния доход, върху който човек се е осигурявал през последните 24 месеца, преди да бъде съкратен. Сметката показва, че преди да останат без работа, хората са се осигурявали средно върху 547 лв. През ноември миналата година едва 92 593-ма, или 26% от всички регистрирани 353 604 безработни са получавали обезщетение. Това право имат само хората, които са се осигурявали за безработица през най-малко 9 от последните 15 месеца, преди да останат без работа. В последните години броят им намалява.

Данните на НОИ показват, че мъжете получават по 373,76 лв. на месец. Средното обезщетение на жените е 294,69 лв., или с 21% по-малко. Причината за разликата е, че дамите са се осигурявали върху по-нисък доход. Най-много средства вземат безработните в София. Те получават средно по 480,05 лв.

„Най-богати“ са безработните мъже в столицата със средно обезщетение от над 536 лв. На обратния полюс са жените в Силистра, които вземат над два пъти по-малко, или 232 лв. Най-много пари от НОИ получават хората между 35 и 39 години, а най-малко младежите до 19 години. Всеки четвърти безработен взема до 150 лв. На обратния полюс са 2776 души, които получават от 1200 лв. до 1560 лв., колкото е максималното обезщетение.

Най-много безработни са съкратени от търговията на дребно, хотели и ресторанти. Близо 50 000 от хората с право на обезщетение са без професионално образование, 52-ма са с докторска степен, 12 484 души са висшисти, а около 56 000 са със средно образование. Най-многобройна е групата на завършилите социални, стопански и правни науки. На годишна база най-много се увеличават безработните във Видин, Разград и Ямбол. В Перник, Търговище и Хасково броят им намалява.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.