Потребителите избират между пет тарифи за ток

Битовите клиенти на ток ще могат да избират между пет варианта на тарифи, ако излязат на свободния пазар и не разполагат с електромер, който измерва почасовото потребление.

Това съобщиха пред „Труд“ от ЕВН и „Енерго про“. Компанията ЕВН е разработила три варианта на стандартни товарови профили - общ, за потребители, които се отопляват на ток, и за потребители, които са на централно парно или на дърва и въглища.

„Енерго про“ предлага две основни тарифи за битови клиенти - за такива, които живеят в селища с под 30 000 жители, и за големи населени места. Според публикуваните профили от компанията в малките селища хората използват най-много електроенергия между 18.00 и 23.00 ч.

Като консумацията в този промеждутък има най-голяма тежест. В големите градове най-активни са часовете от 18 до 00.00 часа, но разпределението на товара не е с толкова силно изразени разлики.

И от ЕВН, и от „Енерго про“ са разработили специални профили за уличното осветление.

От третия доставчик на електроенергия - ЧЕЗ, обявиха че са готови с товаровите си профили, предали са ги на КЕВР, но ще ги обявяват в понеделник.

Без стандартни товарови профили битовите клиенти не могат да излязат на свободния пазар и да сменят доставчика си на ток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес