Давутоглу заподозря: Русия иска да построи наново Съветския съюз

Турският премиер Ахмет Давутоглу допусна, че руската армия и сегашната политическа доктрина на Москва целят да върнат влиянието на Русия в тези части на света, където то бе загубено в началото на 90-те години, предава Hurriyet Daily News.

Пропаганда

Коментарът на Давутоглу идва след новото навлизане на руски самолет над турска територия и повишаването до оранжева степента на тревога в авиобазите, и бе направен на път към Саудитска арабия, където той е на посещение.

Министър-председателят заяви, че радари на Турция и НАТО са засекли нарушаване на турското въздушно пространство от страна на руски самолети, Пилотът му е бил предупреден и на руски, и на английски. Този инцидент идва само два месеца, след като турски изтребители свалиха Су-27.

„Русия не може да прикрие нахлуването си в нашето въздушно пространство. Не е възможно да се скрие такъв инцидент или пък да се измисли, ако не се е случил”, каза Давутоглу.

Обвинения

Давутоглу обвини Москва, че се опитва да се противопостави на турската визия за интеграция в региона, чрез създаване на нови разделения в Близкия изток. 

"Но нашето дипломатическо темпо няма да се забави. Ние ще следим отблизо събитията", заяви още Давутоглу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия