Само 36 лева струва завещанието при нотариус

Уважаема редакция на в.„Труд“
Пиша ви от името на група възрастни хора от нашия Дом на пенсионера в Пловдив.
Прочетохме в един седмичен вестник нещо, което много ни разтревожи, а именно – че страшно са поскъпнали нотариалните такси при дарения и прехвърляне на имоти от родители на деца и внуци. Пише, че това се дължи на алчността на нотариусите и става с мълчаливото съгласие на държавата. Моя приятелка си прехвърли апартамента на дъщерята за 600 лв., сега аз искам да направя същото за моя син, който се развежда, но трябвало за приготвя за това поне 1500 лв. Откъде? Аз съм бивша учителка, с малка пенсия. В нашия клуб всички се вълнуват от тази тема. Молбата ни е да направите проверка.
С уважение, Иванка Стоилова


Потърсихме за коментар Теодора Вуцова, зам.-председател на Нотариалната камара

- Алчни ли са нотариусите, г-жо Вуцова? Има съмнения, че надувате цените при дарения и прехвърляне на имоти. Писаха ни възрастни хора, които едва свързват двата края с пенсиите си. Те прочели в пресата, че поскъпва тази услуга и не смеели вече да си прехвърлят имотите на синовете и дъщерите.

- Хората няма защо да се притесняват. Всички нотариуси, както и държавните органи (кметствата и съдиите по вписванията), които извършват нотариални действия по силата на Закона за нотариалната дейност, работят по една и съща тарифа, утвърдена от Министерския съвет. Тя е в сила от 1 юли 2009 г. Оттогава в нея няма каквото и да било изменение. Така че, няма как да има завишаване на нотариалните такси. При сделки тези такси се определят винаги по закона и тарифата като се пресмятат върху материалния интерес. В закона и тарифата са упоменати два вида документи – с материален интерес и без материален интерес ( пълномощни и декларации). Материалният интерес – това е цената по сделката при покупко-продажба или данъчната оценка при дарение. Ако има някакво завишаване на нотариалните такси, то може да е в отделни градове, където от 2009 г. насам е имало промяна в данъчните оценки. Тази промяна я правят местните власти, а не нотариусите.

- Дали заради нея нотариалните такси били скочили от 600 на 1500 лв.?

- Не може да има толкова голямо увеличение. Аз поне не знам някъде в държавата така драстично да са вдигнали данъчните оценки. В София за 6 години имаше една-единствена корекция на данъчните оценки, но тя не предизвика толкова голямо увеличение.

- Хората обедняват и все по-трудно понасят всякакви такси. Дали вдигането на данъчните оценки се налага по някакви причини, или е спекулативно?

- В София корекцията беше заради прерайонирането. Някои райони влязоха в по-горна категория и данъчните оценки на имотите там станаха по-високи. Като нотариус не съм чула да има спекулации някъде. Преди увеличение на таксите общинските власти правят сериозен анализ.

- А може би става въпрос за пазарлъци на нотариуси с клиентите?

- Това е абсолютно недопустимо от закона. Всички нотариуси работят върху тарифата, приета от Министерския съвет. Междувременно със законодателни промени нотариусите бяха натоварени с допълнителни дейности при удостоверяване на сделки или пълномощни за недвижими имоти. Но и те се извършват в рамките валидните от 2009 г. такси.

- Нотариалната камара неведнъж организира дни на отворените врати, в които се дават безплатни консултации. За какво ви питат най-често хората, нуждаещи се от тях?

- Към първите открити нотариални дни имаше огромен интерес – пред НДК се виеха опашки. Постепенно интересът намаля, но ние традиционно ги провеждаме, защото са обществено полезни и са в полза на сигурността на гражданския оборот. Най-често гражданите ни задават въпроси от областта на семейното и наследственото право. В предишни години беше актуален и въпросът за реституциите.

- Чудя се как например участва в гражданския оборот един дядо с 200 лв.пенсия? Дарява си гарсониерата някому?

- В България, за разлика от много други държави, данък „наследство“ е изключително нисък и се плаща, когато имуществото му е на стойност от 250 000 лв. нагоре. Неслучайно много хора предпочитат вместо да прехвърлят имота, да го дарят или завещаят на децата и внуците си. При това и нотариалните такси са ниски. Едно депозиране на саморъчно завещание при нотариус струва 36 лв.с ДДС.

- Като нотариуси вие внимавате за сигурността на гражданския оборот. Кое най-много я застрашава? Имотните измами?

- Вратата за имотните измами с фалшиви пълномощни и лични карти е вече здраво залостена. Това стана благодарение на дадената на нотариусите възможност да правят справки в националната база данни „Население“ (за гражданското състояние на хората, които искат за извършат сделка), а също и в базата данни на МВР за личните документи. Ние правим вече в реално време справка за валидността на личната карта и виждаме лицето на човека, който се легитимира с нея. Така можем да предотвратим използването на фалшификати за сделки. Сериозна крачка напред е и въвеждането на нашия електронен регистър „Единство“. Всеки нотариус, веднага след като удостовери пълномощно за разпореждане с недвижим имот, е длъжен да качи информация в него. А всеки нотариус, който извършва сделка с пълномощно, е длъжен да направи справка в регистъра „Единство“ - дали то е удостоверено от колега и дали не е оттеглено. Така Нотариалната камара със съдействието на МВР и прокуратурата успя да пресече епидемията от имотни измами. Сега полагаме усилия да пресечем и кражбите на фирми. На сайта на Министерството на правосъдието е публикуван за обществено обсъждане проект за изменение на Наредба 32 за служебните архиви на нотариусите. Ние искаме да се прави проверка в „Единство“ на документите, които се представят в Службата по вписвания и Търговския регистър, за да се отрази промяна на управител на фирма - дали действително такива документи са заверени при нотариус и при кой. Смятаме, че така ще пресечем и тези измами. Искаме също банковите пълномощни да бъдат включени в електронния регистър „Единство“, та банките да правят в него справки в реално време - дали дадено пълномощно действително е заверено от нотариус. Така ще се осуети възможността за представяне на фалшиви пълномощни пред банките. Сега банкови служители денонощно звънят по нотариалните кантори и питат: това пълномощно истинско ли е, какво пише в него? Не е редно такива справки да се правят по телефона.

- Предстои отчетно-изборно събрание на Нотариалната камара, нали така?

- Да, в края на февруари. На събранието ще приветстваме вписаните вече нови нотариуси от последния миналогодишен конкурс. И ще отчетем какво сме свършили. Освен с мерките срещу имотните измами и кражбите на фирми, можем да се похвалим с благотворителна дейност. За трета година връчихме годишна стипендия на изявен студент по право от Софийския университет. Подпомогнахме експедицията към Антарктида, имаме колега - участник в нея. Помогнахме на едно сираче след трагедията в Горни Лом, на пострадали от наводненията в Мизия дарихме хладилници, за фургоните. Имаме и партньорство с УНИЦЕФ. Както и нови инициативи за сигурността на гражданския оборот. Обединяваме усилията си с МВР, Министерството на правосъдието, Асоциацията на застрахователите и Гаранционния фонд, за да се преустановят набралите инерция покупки на автомобили от чужди граждани, които не ги регистрират в КАТ, изнасят ги в Румъния и Молдова предимно и ги карат там с български табели. Така при всяко пътно-транспортно произшествие отговорен е българският застраховател, а при изтекла „Гражданска отговорност“ – българският Гаранционен фонд. Огромно изтичане на средства от държавата става така.

- Има ли много кандидати за предстоящия избор на председател на Нотариалната камарата? Да очакваме ли битки на лобита, скандали?

- Не. Скандали не се очертават. Председателят на Съвета на нотариусите е пръв сред равни. Той трябва да обедини усилията на колегите така, че да сме все повече в полза на обществото.

- А нечестните нотариуси? Тия, които помагат на имотната мафия?

- Чистим се от тях. Имаме дисциплинарна комисия, която разглежда жалби на граждани и налага наказания. Най-тежкото е лишаване от правоспособност до 5 години. То, разбира се може да се обжалва във ВКС.

- Колко са в момента нотариусите в България?

- Бяхме 610. С новите колеги ставаме 658 .

Визитка

Теодора Вуцова е родена през 1965 г. в София.

Завършила право в Софийския университет ( 1992 г.)

От 17 години е нотариус. Преди това е работила като главен юрисконсулт в Главно управление на архивите и адвокат. Сега е зам.- председател на Нотариалната камара и главен редактор на официалното й издание „Нотариален бюлетин“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право