Откриха първия бежански център за гейове и лесбийки в Германия

В град Нюрнберг отвори врати първият в Германия център за настаняване на бежанци хомосексуалисти с капацитет осем души, съобщи Микаел Глас от организацията инициатор на проекта, предаде Франс прес.

„Още никой не е настанен там, но е въпрос на ден-два, помещенията са готови”, каза Глас, който работи за асоциация "Фридерлих".

Четирима души от Иран, Ирак, Сирия и Етиопия са подали молба за настаняване в този приют, намиращ се в малка двуетажна къща с възможност за приемане на осем души.

В последната седмица на февруари се очаква да заработи и вторият подобен център в Германия. Той ще бъде в Берлин и в него ще могат да бъдат настанени около 120 души.

Смята се, че в Берлин има 3500 търсещи убежище, принадлежащи към ЛГБТ-общността, които са подложени на тормоз в убежищата, където са настанени с други хора, според Швуленбератунг, базирана в Берлин организация, защитаваща правата на гейовете, която ще ръководи центъра.

Между август и декември 2015 г. е имало 95 случая на насилие срещу хора от ЛГБТ-общността, основно в бежанските лагери, според Федерацията на гейовете и лесбийските в Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят