Искри между Лондон и Москва за Сирия

Искри прехвърчат между Лондон и Москва заради въздушните удари на Русия в Сирия.

"Президентът на Русия Владимир Путин подкопава международните усилия за прекратяване на гражданската война в Сирия с бомбардирането на опоненти на “Ислямска държава” - умерената опозиция, в опит да се засилят позициите на сирийския президент Башар Асад. Това заяви външният министър на Великобритания Филип Хамънд пред "Ройтерс" в бежанския лагер Заатари в Йордания, на около 10 километра от южната граница на Сирия.

На свой ред руското външно министерство отхвърли обвиненията, съобщава Интерфакс,  и излезе с контраобвинения. "Разглеждаме подобни изявления като опасна дезинформация, каза говорителят на ведомството Мария Захaрoва пред радио „Говори Москва”.

От Лондон по-рано заявиха, че всичко, което правят е подкопавано от руснаците.  „Руснаците казват нека говорим и след това те говорят, и говорят, и говорят. Проблемът с руснаците е, че докато разговарят, те бомбардират, те поддържат Асад”, продължи топ дипломатът на Великобритания.

Руски официални лица заявяват, че Западът си играе с огъня като се опитва да свали Асад.

Според него руската интервенция е голяма спирачка за международните усилия за намиране на политическо решение на кризата. Ефектът от интервенцията е подсилване на ДАЕШ, категоричен е той.

Руснаците заявяват, че искат да унищожат ИД, но те не ги бомбардират, те атакуват умерената опозиция, продължи Хамънд, допълвайки, че по-малко от 30% от руските удари са срещу „Ислямска държава”.

Интервенцията им подсилва ИД, руснаците вършат точно обратното на това, което искат да постигнат, смята външният министър на Великобритания.

По думите му трудно е да се установи дали подкрепата на Кремъл за Асад се променя, защото Путин е труден за разгадаване.

Нещото, което научих, докато наблюдавах Путин, първо като военен министър и сега като външен министър, е, че няма значение колко време си го наблюдавал, ти не можеш да видиш нищо: пълна загадка. Нямаме си на идея каква е играта на Кремъл. Не знаем. Не са склонни да обсъждат тези неща. Какво се случва реално е само в главата на Путин, обясни Хамънд.

Запитан дали иранците са по-склонни да сътрудничат в сравнение с руснаците, той отговори: „Не мисля, че някои от тях са готови да помогнат в мирния процес”.

Руснаците и иранците работят заедно за поддържане на режима в Сирия, иранците са толкова твърдолинейни по отношение запазване на режима в Сирия, колкото и руснаците, заключи Хамънд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят