Арабската приказка на Преслава продължава (СНИМКИ)

Нови правила и инструкции в МБАЛ-Павликени след гафа със забравената в скенера жена Цяла седмица е продължило вътрешното разследване в болницата

Мъж мятал мебели от балкона и потрошил две коли в Павликени Извършителят е настанен принудително

Борисов след среща с Борис Джонсън: Той каза, че е първият британски премиер с българско име

Безплатни прегледи за остеопороза в Майчин дом Изследванията ще се извършват от 21 до 23 октомври включително

4 години затвор за педофил, блудствал с малолетна и заснел филм

17-годишна примами айтозлия в хотелска стая, сутеньорът й го обра

800 коня задвижват най-мощното кабрио Ferrari 812 GTS с атмосферен двигател V12 ускорява за 8,3 секунди от 0 до 200 км/ч

Разкриха склад с антики в Лясковец В хранилището са открити книги от 17 и 18 век, саби, ятагани, револвери, пушки

Тяло на мъж е открито при гасене на пожар край пазарджишко село

Голям пожар в жилищен блок в столичния квартал „Сердика“

Излезе от печат третата част на книгата „Шампионите разказват”

Има частично подобрение в състоянието на Стефан Данаилов

В Арктика откриха кафе от 1902 година (СНИМКИ)

Поколението Z и политиката Зелените успяват да продадат „наближаващата гибел“ на впечатляващи млади умове и да ги подтиква към ярост

Яне Янев осъди земеделец от Сандански за обида и клевета

Лидерът на РЗС Яне Янев успя да осъди земеделец на 3 хиляди лева, заади това, че е изрекъл по негов адрес обидни думи и клевети.

Това е решение на благоевградският окръжен съд, който се явява втора инстанция и потвърди решение на магистратите в Сандански.

Обезщетението от 3 хиляди лева е за причинени неимуществени вреди от клеветнически твърдения, разпространени в статия в местен вестник озаглавена „Санданчанинът Димитър Костов: Маниер на Яне Янев е да жонглира с думите, не търсете истината в изводите и доказателствата му“.

Материалът е бил публикуван по време на предизборната кампания за местна власт, в която Янев бе кандидат за кметския пост в Сандански.

Гражданското дело е образувано на 7 октомври 2015 година.

Окръжните магистрати приеха, че Районният съд в Сандански правилно е приел, че увреждащото действие на Димитър Костов се е изразило в излагане на редица неверни и позорни факти и обстоятелства, визиращи ищеца Яне Янев в родното му село Мали Цалим.

Според тях „завзел и заградил терени, които са на други жители на селото – с други думи – извършил кражба; за две години кравите на Яне Янев унищожиха всички градинки на хората; Яне Янев завзе незаконно всички градинки и направи ливади, които огради, за да не се влиза в тях; това, което не можаха да унищожат кравите, той го унищожи с резачките; дължи ми още 15 кубика дърва“ представляват приписване на престъпления и позорни обстоятелства, съставляващи клевета по смисъла на чл.147, ал.1 от НК.

Съдът приема, че публичните лица са длъжни да търпят критика в по-голяма степен от частните лица, но те не са длъжни да търпят всяка критика, всяка обида и клевета. В случаите, при които чрез печатно произведение са разпространени обидни и клеветнически твърдения или други данни с негативен подтекст, следва да се носи отговорност за причинените вреди. Затова магистратите са категорични, че има виновно поведение от страна на Димитър Костов.

Обвиненията във вестника нарушили авторитета на Янев и като политик – започнали да отправят въпроси коалиционни партньори, общински съветници, граждани, той е следвало да дава отговори на публични срещи и места, което означава, че в обществото се е породило недоверие и съмнение.

Именно затова Окръжният съд потвърди санкцията от 3000 лева, които земеделецът от Сандански ще трябва да изплати на председателя на РЗС. Димитър Костов ще трябва да плати и 1000 лева разходи по делото.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.