Археолози искат около 40 000 лв. за разкопки на хълма Трапезица в Търново

Археолози от Велико Търново искат държавата да отпусне около 40 000 лв. за разкопки на хълма Трапезица. Сумата ще е необходима за тазгодишните проучвания на три сектора на историческата крепост. Над 200 пък са археологическите обекти в цялата страна, които очакват финансиране от държавната хазна. За такива проучвания от Министерството на културата са предвидили сума между 500- 600 000 лв.

“Тези средства са изключително малко и ние се надяваме, че след като Община Велико Търново пое стопаснисването на Трапезица, ще осигури и финансиране за проучвания”, надяват се историците.

За археологически изследвания на крепостта Трапезица през миналата година бяха дадени едва 16 000 лева. Предстои археолозите да проведат среща с кмета на болярския град Даниел Панов, за да бъдат обсъдени съвместни дейности по разкриването и популяризирането на хълма.

Предвижда се през предстоящия археологически сезон да бъдат проведени разкопки на три обекта на Трапезица. Проф. Константин Тотев ще продължи работата си в северната част, където текат възстановителни дейности на крепостната стена. Главен асистент Деян Рабовянов отново ще проучва жилищния квартал в югоизточната част на хълма, а доц. Мирко Робов ще работи на терена, който се намира над църквата „Св. Димитър”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура