Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Салах вкара 20-и гол с левия крак

Кметът на Търново представя в спортното министерство осъвременен проект за тренировъчно футболно игрище

Израелски сателит засне най-модерния руски изтребител в Сирия

“Херта” спря “Байерн” за рекорд

Десетки ранени и загинали при самоубийствен атентат в Йемен

Над 500 души са загинали при бомбардировките в Източна Гута за седмица

Загинал и седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов възложи пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Българският лекарски съюз ще подпише националния рамков договор с НЗОК за 2018 г.

Fibank върна предсрочно нови 100 млн. лв. от държавната подкрепа

Fibank върна предсрочно през януари нови 100 млн. лв. от държавната подкрепа.
Това стана ясно на проведената на 1 февруари 2016 г. среща между ръководството на „Първа инвестиционна банка” АД в лицето на г-н Васил Христов, Главен изпълнителен директор, г-н Димитър Костов, Главен директор „Риск”, и г-н Живко Тодоров, Главен финансов директор и миноритарни акционери.

След като през 2015 г. банката предсрочно погаси 775 милиона лева, в това число 25 млн. лв. лихви, г-н Васил Христов изтъкна, че през януари 2016 г. предсрочно са погасени нови 100 млн. лв., а остатъкът от 350 млн. лв. до пълното изплащане на държавната подкрепа, който е дължим до края на месец май 2016 г., ще бъде обслужен по същия начин.

Специален акцент по време на срещата бе проекта за подобряване на корпоративното управление и управлението на риска в Първа инвестиционна банка, осъществен съвместно с Международната финансова корпорация (IFC). Този проект се реализира в продължение на направено през 2010 г. проучване от страна на IFC за прилагане на международните стандарти в доброто корпоративно управление, които банката прилага стриктно в своята дейност. Изпълнението съвпада и с поетите от Fibank ангажименти във връзка с Плана за преструктуриране, одобрен от Европейската комисия.

В края на 2015 г. Fibank прие нова организационна структура, която отговаря изцяло на изискванията на Европейската комисия и отразява препоръките на Международната финансова корпорация. Организационната структура отразява съвременните изисквания за организация на бизнес линии, които целят фокусиране към кредитиране на фирми и на индивидуални клиенти.

Ръководството на банката посочи, че няма притеснения за предстоящия преглед на качеството на активите, защото в голяма степан Fibank вече е преминала такъв през 2014 г., преди изготвяне на плана за преструктуриране, одобрен от ЕС и прилага стриктно най-високите международни стандарти в своята дейност.

По време на срещата присъствалите миноритарни акционери имаха възможност да обсъдят с ръководството на банката важни за тях теми. Главният изпълнителен директор г-н Васил Христов изрази намерението на ръководството на Първа инвестиционна банка да се засили диалогът с миноритарните акционери, с цел по-нататъшно подобряване на корпоративното управление, като по този начин банката ще стане още по-достъпна и ще позволи на миноритарните акционери активно да работят за успешното развитие на банката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.