50-60 кюстендилски митничари пътуват всеки ден

50-60 митничари от Кюстендил пътуват служебно до местоработата всеки ден, коментират служители в системата от града. Така е от 2006 год., откакто дефакто е закрита районната митница-Кюстендил, далеч преди свиленградската, затворена от няма и месец.

8-10 митничари от Кюстендил и двама-трима техни колеги от Дупница пътуват всяка сутрин и всяка вечер със служебен бус до Благоевград, където е регионалното управление на митница "Югозападна". 33-ма служат на ГКПП-Гюешево и със служебен превоз се качват на пункта, разположен на 1100 м. надморска височина. След смяната слизат в Кюстендил, който е само на 525 м. над морското равнище.

"При всяка смяна правим по един парашутен скок от около 600 м.", шегуват се митничари на Гюешево. На Гюешево служат и две митничарски кучета, които също пътуват с кола заедно с водачите си. Гюешевските митничари са подчинуни на "Югозападна"-Благоевград, не на бюрото в Кюстендил и за всяка служебна справка трябва да ходят дотам. 11 митничари пък пътуват до ГКПП-Олтоманци, на 35 километра до сръбската граница. След закриването на митническото бюро в Дупница колегите им пък пътуват до Кюстендил. и т.н.

Излиза, че закриването на районната митница, станало при някаква административна реформа не е дало особен икономически ефект, сред като ежедневно се ползва служебен автобус на стотици километри от над 50 митничари. Допреди 10 години в Кюстендил работели 90-100 митничари, сега градът трудно може да се нарече "митничарски", припомнят хора от съсловието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони