Армия със скъсани кубинки, но с лазерни пушки

Науката е слънце, което в министерствата на отбраната и на вътрешните работи може да изгрее срещу сумата от 40 млн. лв.

По стар социалистически манталитет държавата се опитва изкуствено да възложи създаването на научни колективи, които да измислят и пуснат в производство уникални оръжия и системи за отбрана.

Силовите ведомства заедно с ДАНС и НРС ще трябва да отделят по 2% от бюджетите си за развитие на научните изследвания. Това е записано в Стратегия за изследвания и технологии в сигурността на отбраната. Документът беше приет в края на 2015 г. от Министерския съвет, но текстът беше публикуван преди дни.

Бюджетите на силовите ведомства ежегодно надхвърлят по 1 млрд. лв., което означава, че трябва да отделят около 20 млн. лв. за научни изследвания и въвеждане на нови технологии.

В концепцията е записано, че страната ни има нужда от разработване на несмъртоносно оръжие за неутрализиране на голяма група от хора.

Водещите страни в сферата на военните и отбранителните технологии отдавна разработват системи, които да не убиват, а да неутрализират за определено време човек.

България също е амбицирана да се втурне и в разработването на компоненти за водене на електромагнитна война. Силните електромагнитни вълни могат да нанесат по-сериозни поражения върху инфраструктурата, които да парализират работата на цял град.

Заложено е разработване на единен криптологичен код, с който да боравят всички институции, които обменят класифицирана информация. По този начин ще се гарантира сигурност на системите, които, ако бъдат „пробити“, няма да позволят изтичане на информация.

Още преди няколко години няколко чужди фирми предлагаха на военните и на полицаите да си купят криптографски устройства, които се залагат на входа и на изхода на компютър или телефон. Информацията първоначално се криптира, а след това се преобразува в нормален вид за получателя. Тогава ръководствата на силовите министерства отказаха да заложат повече сигурност при обмен на класифицираната информация. Затова и редовно гърмят скандали с изтичане на секретна информация.

И докато големите страни хвърлят милиарди за разработване на нови технологии, Българската армия не може да се пребори с грандиозен проблем - да не се облича с некачествени униформи и кубинки, които да се късат на втория месец.

Българските полицаи имат право да изстрелят на тренировка по един пълнител на година. За повече няма пари. Това подлага на съмнение доколко униформените са подготвени да ползват оръжие. Рискът да стане инцидент, ако полицай извади оръжие на открито, става доста сериозен. В много страни този проблем е решен отдавна - там обикновено използват дистанционни електрошокови пистолети. В българската полиция също има такива, но те са едва една дузина. Тук не става изобщо въпрос, че с такова оръжие няма как полицаят да се самоубие или да посегне на семейството си с личното оръжие.

Още през 90-те години на миналия век учените създават „лепкава пушка“. Тя е използвана най-вече по време на интервенцията на САЩ в Сомалия. Макар и да се води несмъртоносно оръжие, тя се оказва доста опасна.

Идеята на това оръжие е противникът да бъде обезвреден със специално химическо вещество, което се съдържа в цилиндър под налягане. Когато стрелящият насочи дулото към нападателя и натисне спусъка, пяната излита с голяма скорост и в течно състояние, като, попадайки в целта, се стяга за секунди и така буквално го „залепя и вкаменява“. Проблемът идва от това, че може да попадне в лицето и в устата на обекта.

Лазер в очите

Това е оръжие, което използва светлина. Фазерът е несмъртоносна лазерна пушка, която може да се използва от военни или от части за масови безредици. Прилича донякъде на пушка, но е като за „Междузвездни войни“. PHaSR представлява самоподдържаща се сложна система, изстрелваща два несмъртоносни лазерни лъча в очите на противника. Той мигновено е заслепен, дезориентиран за известено време и това дава възможност да правите с него каквото си поискате.

Създателите на фазера са предприели различни мерки за запазване здравето на този, срещу когото се използва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи