Обир в оръжеен магазин в столицата

Д-р Кунчв: Днес идват новите ваксини, в аптеките ще са налични в средата на следващата седмица

Броят на изчезналите при пожарите в Калифорния нарасна на 600

Тайните на ръката – хиромантия

Отбелязваме Деня за по-чист въздух От Столична община призовават гражданите да не използват личните си автомобили

Северна Корея тества ново високотехнологично оръжие

40 души са ранени при катастрофа между два автобуса в Германия

Никола Груевски използвал унгарски дипломатически автомобил, за да избяга от Македония

САЩ подготвят съдебен иск срещу Джулиан Асандж

Хубчев сменя половината отбор срещу Кипър

На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия

1,2 млрд. лева за общински екопроекти

Българските общини ще разполагат с 1,2 млрд. лева за екопроекти тази година, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева, която отчете ежегодната програма „За чиста околна среда“.

Средствата ще бъдат от оперативна програма „Околна среда“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд.

За канализация и водоснабдяване по европрограмата ще бъдат отпуснати над 400 млн. лева. Близо 100 млн. лева ще се инвестират в компостиращи инсталации. За подобряване на качеството на въздуха на най-замърсените общини са предвидени 111 млн. лева. Около 56 млн. лева има за укрепване на свлачища. Средства ще бъдат инвестирани и в опазване на биоразнообразието от мрежата „Натура 2000“.

За завършване на проекти във водния сектор, отпадъците и биоразнообразието от бюджета на ПУДООС са заделени 61 млн. лева. Предприятието ще отпусне и 3,5 млн. лева за рехабилитация на съществуващите и създаване на нови детски и спортни площадки като част от програма „За чиста околна среда“. От тази сума 1,2 млн. ще бъдат инвестирани в проекти на училища и детски градини, а 2,3 млн. лева в общински площи.

По думите на екоминистъра до момента по програмата са реализирани 3440 проекта за над 22 млн. лева. С 14 млн. лева от продажба на вредни емисии ще бъдат санирани обществени сгради, а с 1 млн. лева ще бъдат купени екоколи за администрацията.

80% от минералната вода се пилее

Само 20% от минералната вода в страната се използва, според екоминистъра Ивелина Василева. По данни на нейното ведомство у нас има 220 находища с дебит 4900 литра в секунда. За оползотворяването на ресурса се разработва пилотен проект за подпомагане на общините, които са получили за стопанисване минерални извори. Очаква се схемата за финансиране да бъде готова в средата на годината.

„Индикативни искания за подпомагане има от общините Девин, Златоград, Велинград и други. Общините, които заявиха желанието си да получат от държавата правото да управляват находищата, са 43 за 66 находища“, каза Василева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.