Туристи откриха опожарен автомобил

Проф. Венелин Терзиев описа в книга проекциите на устойчивото развитие в практическия живот Нетрадиционното представяне на сериозната творба бе в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Стефан Данаилов е излязъл от кома и е контактен

Тъща потроши колата на зет си, той си го върна Три автомобила с натрошени стъкла в Завет при семейна война

Нашествие на мушици в Разград и околностите Изяснява се видът и начините за борба с тях

Видин се включва в най-мащабната кампания срещу трафика на хора

Ново огнище на африканска чума по свинете в община Смядово

Николета Лозанова захвърли дрехите и задръжките (СНИМКА)

Карлес Пучдемон се предаде на белгийските власти

Задържаха 4-ма наркодилъри в прохода „Петрохан”

Варна домакинства за втори път състезание по медиация за ученици

Масови случаи на експлоатация на българчета в Солун

Топ полицай от Сливен става зам.-директор на МВР в Ямбол

Фен на Лейди Гага я събори от сцената (ВИДЕО)

Инспекторатът към ВСС влезе в Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция

1,2 млрд. лева за общински екопроекти

Българските общини ще разполагат с 1,2 млрд. лева за екопроекти тази година, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева, която отчете ежегодната програма „За чиста околна среда“.

Средствата ще бъдат от оперативна програма „Околна среда“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд.

За канализация и водоснабдяване по европрограмата ще бъдат отпуснати над 400 млн. лева. Близо 100 млн. лева ще се инвестират в компостиращи инсталации. За подобряване на качеството на въздуха на най-замърсените общини са предвидени 111 млн. лева. Около 56 млн. лева има за укрепване на свлачища. Средства ще бъдат инвестирани и в опазване на биоразнообразието от мрежата „Натура 2000“.

За завършване на проекти във водния сектор, отпадъците и биоразнообразието от бюджета на ПУДООС са заделени 61 млн. лева. Предприятието ще отпусне и 3,5 млн. лева за рехабилитация на съществуващите и създаване на нови детски и спортни площадки като част от програма „За чиста околна среда“. От тази сума 1,2 млн. ще бъдат инвестирани в проекти на училища и детски градини, а 2,3 млн. лева в общински площи.

По думите на екоминистъра до момента по програмата са реализирани 3440 проекта за над 22 млн. лева. С 14 млн. лева от продажба на вредни емисии ще бъдат санирани обществени сгради, а с 1 млн. лева ще бъдат купени екоколи за администрацията.

80% от минералната вода се пилее

Само 20% от минералната вода в страната се използва, според екоминистъра Ивелина Василева. По данни на нейното ведомство у нас има 220 находища с дебит 4900 литра в секунда. За оползотворяването на ресурса се разработва пилотен проект за подпомагане на общините, които са получили за стопанисване минерални извори. Очаква се схемата за финансиране да бъде готова в средата на годината.

„Индикативни искания за подпомагане има от общините Девин, Златоград, Велинград и други. Общините, които заявиха желанието си да получат от държавата правото да управляват находищата, са 43 за 66 находища“, каза Василева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.