Самолет от британския от аеробатичен тим „Ред ароус“ се разби днес в Уелс

Международен екип ще кастрира безплатно кучета и котки в Сливен

Осем язовира в Карнобатско преляха Кметът Георги Димитров: Хвърляме торби с пясък, паника няма

Гръцкият външен министър: “Горна Македония” е предпочитаното име от Атина за бившата югорепублика

Български ритми огласиха Москва

С близо 3 млн.кубика се вдигна нивото в язовир “Асеновец”

Оздравителният план в болница „Пирогов“ започва да действа от април

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 март 2018 г.

Ангелкова: Подкрепяме българските деца, избрали да станат професионалисти за туризма на страната си

Полицай, заподозрян, че е изнасилил жена в патрулка, бе арестуван в Турция

Над 55 хил. зрелостници искат да се явят на матурите

Съдят бившия шеф на полицията в Асеновград Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт

Вълци нападнаха и удушиха домашни животни в ардинското село Синчец

Меркел изрази надежда ЕС да избегне търговската война със САЩ

Екатерина Захариева: Няма индикации за отлагане на срещата ЕС-Турция, която трябва да се проведе във Варна

1,2 млрд. лева за общински екопроекти

Българските общини ще разполагат с 1,2 млрд. лева за екопроекти тази година, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева, която отчете ежегодната програма „За чиста околна среда“.

Средствата ще бъдат от оперативна програма „Околна среда“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд.

За канализация и водоснабдяване по европрограмата ще бъдат отпуснати над 400 млн. лева. Близо 100 млн. лева ще се инвестират в компостиращи инсталации. За подобряване на качеството на въздуха на най-замърсените общини са предвидени 111 млн. лева. Около 56 млн. лева има за укрепване на свлачища. Средства ще бъдат инвестирани и в опазване на биоразнообразието от мрежата „Натура 2000“.

За завършване на проекти във водния сектор, отпадъците и биоразнообразието от бюджета на ПУДООС са заделени 61 млн. лева. Предприятието ще отпусне и 3,5 млн. лева за рехабилитация на съществуващите и създаване на нови детски и спортни площадки като част от програма „За чиста околна среда“. От тази сума 1,2 млн. ще бъдат инвестирани в проекти на училища и детски градини, а 2,3 млн. лева в общински площи.

По думите на екоминистъра до момента по програмата са реализирани 3440 проекта за над 22 млн. лева. С 14 млн. лева от продажба на вредни емисии ще бъдат санирани обществени сгради, а с 1 млн. лева ще бъдат купени екоколи за администрацията.

80% от минералната вода се пилее

Само 20% от минералната вода в страната се използва, според екоминистъра Ивелина Василева. По данни на нейното ведомство у нас има 220 находища с дебит 4900 литра в секунда. За оползотворяването на ресурса се разработва пилотен проект за подпомагане на общините, които са получили за стопанисване минерални извори. Очаква се схемата за финансиране да бъде готова в средата на годината.

„Индикативни искания за подпомагане има от общините Девин, Златоград, Велинград и други. Общините, които заявиха желанието си да получат от държавата правото да управляват находищата, са 43 за 66 находища“, каза Василева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.