Синята и зелената зона в София се разширяват - вижте в кои квартали ще се плаща за паркиране

Правят платена зона за паркиране в още шест квартала на София. Идеята е на районните кметове, а целта - да се сложи ред в паркирането. Районните администрации уведомявали хората, като залепяли бележки на входовете, предава Нова тв. 

От общината увериха, че разширението на зоните ще бъде обсъдено с хората, които живеят в кварталите, преди да се вземе окончателно решение.

От Центъра за градска мобилност отрекоха да са изпращали такова предложение, но общинарите твърдят, че са го получили. А то е за няколко хиляди нови платени паркоместа, извън сегашните 16 хиляди. Идеята е те да са в районите „Възраждане”, „Лозенец”, „Средец”, „Красно село”, „Триадица” и „Оборище”.

Преди две години жители на някои квартали сами поискаха зоните за платено паркиране да бъдат разширени. Обсъждаше се и идея за жълта зона, но идеята бе тя да е безплатна, но да има ограничения за паркиране. Очакваше се зоната да е около пазарите в кварталите.

В понеделник, на заседанието на транспортната комисия, общинските съветници ще разгледат окончателното предложение на Центъра за градска мобилност за увеличаване на платените зони. На комисията от БСП ще предложат отделно общинско предприятие да поеме паркирането.

Ще бъде обсъден и въпросът със спирането на трамвай номер 6, което също предизвика протести сред жителите в южните квартали.

Коментари

Задължително поле