Парламентът гласува днес кандидатурата на Кунева за министър на образованието

Днес Парламентът ще гласува кандидатурата на вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието. Вчера тя проведе редица срещи с парламентарните групи, за да търси подкрепата им. Също така представи и приоритетите си за следващите месеци.

Стана ясно, че ГЕРБ ще я подкрепят. Реформаторите и БДЦ са разединени по въпроса. Против ще гласуват БСП, ДПС, АБВ, АТАКА И Патриотичният фронт.

Така тя си осигури около 100 гласа, които ще позволят да бъде избрана, тъй като за това й е необходимо обикновено мнозинство.

Припомняме, че до избор на нов министър се стигна, след като по-рано премиерът Борисов поиска оставката на министъра на образованието Тодор Танев и заяви, че очаква от РБ да предложат нова кандидатура.

Като мотив да се поиска оставката на Танев се посочва "системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора".

Скандалът се развихри при поредната промяна в учебните програми с махането-преместване на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Ескалация на напрежението в обществото се случи при обявяването на новия термин за османско владичество/робство по българските земи - "съжителство".

За мен, като министър-председател, е недопустимо да се правят промени в сферата на образованието, които преди това не са подложени на широко обществено обсъждане, обяви Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика