Петролната асоциация: Натискат КЗК да каже, че има картел при горивата

В последните няколко дни зачестиха публични изявления на представители на работодателски организации и браншови структури в транспорта, както и на всевъзможни „експерти“, че на пазара на горива в България съществува картелно споразумение. Подобни твърдения, освен че показват некомпетентност, очевидно имат за цел да окажат натиск на Комисията за защита на конкуренцията, която в момента извършва секторен анализ на пазара. Това заявиха в прессъобщение до медиите от Българската петролна и газова асоциация.

От там призовават всички коментатори да уважават правовия ред в Република България. Законодателството на страната е оторизирало Комисията за защита на конкуренцията да се произнася дали на определен пазар има нарушение на правилата за защита на конкуренцията или не. Всички останали изявления, преди произнасянето на КЗК по темата, са откровено празнословие и клеветничество, заявяват от асоциацията.

„Всеки добросъвестен анализатор има достъп до огромен обем информация за начина на формиране на цените на горивата в държавите от ЕС и България, за предходни решения на КЗК по повод проверки на пазара на горива и в по-широк смисъл за практиката на този регулаторен орган при установяване и санкциониране на картел на други пазари. Винаги е добре да се чете преди да се говори.
БПГА още веднъж подчертава – пазарът на горива в България е силно конкурентен. На този пазар освен уважавани български фирми участват и представители на международни компании, които не биха рискували авторитета и пазарните си позиции, за да сключват забранени споразумения на твърде малкия български пазар.
В заключение – всяка заинтересована страна може да внася сигнали в КЗК, но не може да произнася присъди.”

Коментари

Задължително поле