От ДСБ искат да отпадне днешното гласуване за Кунева

Да отпадне днешната точка за гласуване на кандидатурата на вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието. За това настояха в началото на днешния пленарен ден депутатите от ДСБ, част от парламентарната група на Реформаторския блок.

"Добре е, когато се предлагат персонални промени в Министерския съвет, да се правят от този, който има право да ги прави, а не да ни се пращат писма", заяви от парламентарната трибуна народният представител Атанас Атанасов.

Той заяви, че щом министър-председателят Бойко Борисов е на работно посещение в чужбина и не може да представи лично кандидатурата на Меглена Кунева, няма пречка тази точка да се гласува утре или вдругиден, когато премиерът ще може да я представи пред парламента.

От своя страна Димитър Делчев от ДБГ взе думата и коментира, че няма пречка кандидатурата на Кунева да се гласува сега. Уверихме се в последните дни в подкрепата на премиера Борисов за Кунева, добави Делчев.

Веднага след това депутатите отхвърлиха предложението на Атанас Атанасов, като „за” бяха 63, „против” гласуваха 67, а 22 се въздържаха. Така дали Кунева ще бъде подкрепена за просветен министър, или не ще стане ясно в 14.00 часа днес непосредствено след блиц контрола.

В крайна сметка номинацията за нов просветен министър ще бъде гласувана в парламента. Това се очаква да се случи към 14.00 часа.

Междувременно лидерът на АБВ Георги Първанов призова кандидатурата на Кунева да се изтегли и да започнат сериозни консултации.

"По-разумният подход е кандидатурата на Кунева да бъде изтеглена и да се проведат сериозни консултации - в това число и за подкрепа на опозицията, за да може около работата на МОН да се създаде висока степен на съгласие", изтъкна той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика