Кюстендил под тревога заради катастрофиралия с наши учители автобус в Македония

Катастрофиралият в Македония автобус с 42-ма учители от столична гимназия държа под тревога Кюстендил часове наред вчера, каза за тежкия инцидент областният шеф Виктор Янев /ГЕРБ/.

В спешния център на кюстендилската болница имали готовност да изпратят за мястото на катастрофата 5-6 линейки и екипи - ако бъде поискана помощ от македонските им колеги и общината в Крива паланка. Това така и не се наложи.

"Можехме да пратим толкова екипи, колкото беше необходимо, без да оголваме нашите звена в региона. За съжаление нито един компетентен здравен или идманистративен орган не ни съобщи колко са пострадалите, в какво състояние са, от каква помощ се нуждаят и т.н.", представи тежкото чакане към 15 ч. вчера на екипа завеждащата отделението д-р Анелия Георигева.

Напрежение имало и в кюстендилската гимназия по икономика и мениджмънт, след като първоначалната информация била, че при катастрофата са пострадали ученици от търговска гимназия.

"Свързахме се с туроператори от града, те си обменят информация помежду си и научихме, че групата в рейса е от столична гимназия. Наши ученици не са на екскурзия по Македония. Успокоихме се", разказа пом.-директорът на кюстендилското школо Пламен Александров вчера. Общо 6-ма от пътниците са получили по-сериозни наранявания, като 4-ма от тях са с тежки травми- предимно на горните и долните крайници. На тях е оказана медицинска помощ в Крива паланка и са в болницата там. Линейки от София ще ги приберат за лечение в столично здравно заведение в България, увери към обяд облястният шеф Янев.

Противоречива информация по инцидента имаха митничарите и граничните ченгета на ГКПП-Гюешево и на отсрещния македонски пункт "Деве баир". Сутринта към 8 ч. пеша през двата пункта минал към 50-годишен мъж, който казал, че е от катастрофиралият автобус. "По лицето имаше видими наранявания и травми, беше попритеснен. Каза, че не искал да чака линейките и тръгнал да се прибира сам в България. И да търси лекари и медичинска помощ", разказаха от дежурната смяна капеепйци на Гюешево. "Той рейс е по таван, с колелаат нагоре. Как са останали живи - не е ясно. Но сега там има саом зяпачи, гледа сеир", подхвърли мъжът от семейство то Скопие, което към 12 ч. мина през ГКПП-Гюешево закъм наш зимен курорт.

Катастрофиралият автобусът е собственост на транспортна фирма "Мегатранс" на Кирил и Магдалена Илкови от дупнишкото с. Червен бряг, стана ясно още сутринта в сряда. Илчев преди няколко дни заминал с кола по работа в Германия, каза кметицата на селото Силвия Тодорова. Той обясни пред репортерите, че групата софийски учители пътувала с автобус на фирма от Самоков, който закъсал. Самоковци му се обадили с молба да прати рейс да прибере групата от катастрофиралия на около 30 километра преди границата автобус.

Така и станало, но вторият автобус катастрофирал. Илчев категорично отхвърлил версията катастрофата да е станала заради техническа неизправност. Той успял да разговаря с шофьора на потрошения рейс, но той му казал, че нищо не помни и не знае какво е станало. Вероятно така са го посъветвали адвокатите му, коментираха кюстендилци. "Шофьорът не е от Червен брег. Но това няма значение - важното е "малкият дявол" и няма загинали. Другото ще се разбере кое как е било и ще се оправи. Важното е да няма жертви", обобщи случилото се червенобрежката кметица Тодорова. Шофьорът до късния следобяд вчера не се прибрал от Македония, там започнало разследване на тежкия инцидент и го разпитвали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини