Правителството стана гарант по заеми за 550 млн. евро

Правителството стана гарант по два заема за общо 550 милиона евро, стана ясно на заседание на кабинета.
Първото гаранционно споразумение е между България и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Според него на Фонда за гарантиране на влоговете ще бъдат осигурени 300 милиона евро като заем от ЕБВР.

Заемът, ще попълни резервите на фонда и ще подпомогне оптимизирането на структурата му на финансиране.

Фондът за гарантиране на влоговете получи в края на 2014 г. спешно от държавата 1,5 млрд. евро за изплащане на гарантираните влогове от Корпоративна търговска банка. Тези пари бяха осигурени чрез мостов заем, който миналата година държавата погаси.

В крайна сметка в момента Фондът дължи на държавата тези пари.

По думите на финансовия министър Владислав Горанов парите се взимат за да има ресурс във фонда и от друга страна заради задължението, което фондът има към държавата.

„Нямаме спешна нужда от възстановяване на заема от страна на фонда към правителството, но след като реализираме окончателно операцията може да преценим дали да изискаме от фонда възстановяване на ресурсите към правителството или да останат на разположение като ликвиден буфер в него", поясни финансовият министър.

Правителството одобри и държавни гаранции за два нови заема за общо 250 млн. евро, които ще получи Българската банка за развитие за финансирането на безплатното саниране на жилища у нас.

До 100 млн. евро ще отпусне банката "Кредитанщалт фюр Видерауфбау". Останалите 150 млн. евро ще дойдат от Банката за развитие на Съвета на Европа.

Относно Програмата за саниране, Горанов добави, е тя е безвъзмездна и за 2016 има предвиден ресурс за покриване на част от тежестта. "Има 100 млн. заделени за 2016 г., които според нас ще са предостатъчни на фона на ангажиментите поети до тук.”, каза още той.

Коментари

Задължително поле