Кюстендилски тийнейджър с приза "млад преводач" на ЕК

Възпитаникът на кюстендилската езикова гимназия "Д-р Петър Берон" Георги Христов е победителят в ежегодния конкурс на Европейската комисия Juvenes Translatores, бше съобщено обифициално днес.

Потвърди го самият единадесетокласник, с когото се свързахме в сряда след обяд, който кара ваканция в града. На 28 ноември м.г. Жоро и още възпитаници на школото му се явили на конкурса. Два часа трябвало да преведат от английскси на български език текст по темата "сътрудничество за развитие в ЕС". Справил се блестящо - изпреварил 74 свои връстници от цяла България, постановила специалната по конкурса комисия. Заедно със свои 27 връстници - по един от всяка държава членка на ЕС, са поканени и на 14 април 2016 г. ще заминат за Брюксел, където ще получат наградите си. Ще им ги връчи заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. През 2015 г. в конкурса взели участие над 3200 ученици от над 700 училища в ЕС.

"Не зная каква точно е наградата и дали има някакво парично измерение, но това изобщо не е важно. Доволен съм от представянето си. Сега съм 11 клас, догодина ще мисля с какво да кандидатствам, но е сигурно, че ще продължа с езици, ще запиша някаква филология", каза най-добрият "млад български преводач" вчера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони