Спонсори спират парите за леката атлетика

Корупция, изнудване, машинации, пране на пари, съмнителни сделки, допинг, наказания... Свикнахме тези епитети да се отнасят за ФИФА, но и Царицата на спортовете не изостава от Цар Футбол.В леката атлетика висшите функционери също забогатяват на гърба на състезателите, но парите им ще намалеят, ако най-големият спонсор “Адидас“ изпълни заканата да прекрати договора си с международната федерация IAAF. Концернът налива по 8 милиона долара годишно в IAAF и при оттегляне ще причини загуби минимум за $30 милиона през следващите 4 г. А след като „Адидас“ провлачи крак, и други спонсори могат да спрат кранчето за леката атлетика (виж инфографиката).

Намират се и такива, които не губят интерес да дават пари на Царицата. Те са същите, които взривиха мира в царството на футбола - богаташите от Персийския залив. Скандално или не - Катар ще организира световно по лека атлетика през 2019 година, а след това и по футбол през 2022-ра. Въпросът с даването на домакинствата на арабската държава сега занимава полицаи, юристи, прокурори, ФБР. Наскоро Ед Уорнър, шефът на британската федерация, разказа как при избора на Катар в Монако през 2011 г. се правели „неприлични предложения“ с тлъсти рушвети. За което френската прокуратура подхвана Ламин Диак, бившия президент на IAAF. Твърди се обаче, че и неговият наследник Себастиан Коу е нагазил в мръсотията и дори разчита на катарските пари, за да закрепи положението. Той има да изпълнява предизборни обещания - по $25 000 годишно на всяка страна, която гласува за него за президент през август в Пекин.

Шефове на IAAF стават клиенти на спортния съд

Извадените до живот от леката атлетикабивши функционери Валентин Балахничев, Алексей Мелников и Папа Масата Диак обжалват наказанието на IAAF в Арбитражния спортен съд в Лозана. Те се присъединяват към известните жалбоподатели и клиенти на съда като „замразените“ за 8 години във футбола Сеп Блатер и Мишел Платини, президенти съответно на ФИФА и УЕФА.

Шефът на руската атлетика Валентин Балахничев, главният треньор Алексей Мелников и Папа Масата Диак - съветник в IAAF и син на президента Ламин Диак, са разработили корупционна схема за укриване на позитивни допинг проби на руски спортисти срещу вземане и раздаване на подкупи. Самият Ламин Диак също е замесен и си е затварял очите срещу рушвети от над 1 милион долара. Грандиозният скандал с прикритите положителни проби доведе до смяна на властта в руската атлетика. На мястото на компрометирания Балахничев за шеф на федерацията бе избран Дмитрий Шляхтин, спортен министър на Самарска област.

Междувременно Сенегал отказа да предаде на френското правосъдие Папа Масата Диак, който се намира в родната си африканска държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт