Мария Габриел: Проблемите със средствата за масова информация са технологични

38% от храните във веригите са вносни

КРИБ се срещна с посланици и дипломати на ЕС

Искат санкции за уронване на стопанския имидж Обмислят мерки за решаване на проблема с кадрите

Екатерина Захариева връчи Златна лаврова клонка на посланика на Виетнам у нас

Банка ДСК придобива „Сосиете Женерал Експресбанк“

България поема ротационното председателство на ОЧИС от 1 януари до 30 юни 2019

Три циклона ни удрят до дни Студ утре и в петък, по-топло през уикенда

Румен Порожанов: Предприети са сериозни мерки на местата, където има птичи грип

Млада търновка благодари с писмо до директора на полицията за намерен и върнат портфейл от полицай

30% от 15-годишните момичета са редовни пушачки

Баба даде на измамници 1500 лева, злато и юбилейни монети Мошеникът се представил за полицай

Нено Димов: Ресурсът в ОП „Околна среда“ за чистотата на атмосферния въздух е крайно недостатъчен

Фондация Happy Mums и Община Велико Търново организират първото по рода си изложение Family Days Expo

Наследник на Росини гледа „Севилският бръснар“ във Варненската опера

20 общини са във финансов колапс

Около 20 задлъжнели общини отговарят на критериите да получат безлихвен заем от държавния бюджет. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, след като кабинетът одобри промени в Закона за публичните финанси. С тях се регламентира нов механизъм, по който държавата ще подпомага закъсалите местни власти да реализират оздравителни планове. За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен и от парламента.

Ако се установи, че е налице трайна тенденция за подобряване на финансовото състояние на общината, правителството ще може да дава допълнителна субсидия за погасяване на отпуснатия от него безлихвен заем. Това ще става по предложение на министъра на финансите.

„Има много задлъжнели общини, които не могат да изпълняват функциите си. Велинград от вчера (вторник – б.р.) е със запорирани сметки и не може да финансира нито детски градини, нито училища. Задълженията й са над 20 млн. лв.“, каза Горанов. В тежко положение били още Видин и Сливен.

„Просрочените задължения на общините са за около 150 млн. лв., но общите задължения са доста по-голяма сума. Досега държавата им е отпуснала безлихвени заеми за около 50 млн. лв.“, каза Горанов.

„Идеята на механизма е не само да реши проблема със задълженията, но и кметовете да се задължат да информират своевременно общинските съвети за финансовите проблеми. Сега свършва мандатът на кмета, той си тръгва и след него остава една фалирала община“, обясни Горанов.

В проекта не се предвижда максимален размер на безлихвените заеми. Това ще се решава от местната власт и правителството.

„Оздравителните планове ще се предлагат от общините и ще се оценяват от кабинета. Те могат да включват и решения за повишаване на местните данъци“, каза Горанов. „При отпускането на заеми правителството може да се разпростира до размера на фискалния резерв. Разбира се, едва ли ще се стигне до такива екстремни обеми“, добави Горанов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.