МВнР се оплака на Еврокомисията от гръцките блокади

Официална информация за блокадите на гръцко-българската граница е изпратило родното Министерство на външните работи до Европейската комисия.

Още вчера ресорният министър Даниел Митов обяви, че ако Атина не намери решение на проблема с недоволните фермери, които от няколко дни затварят ГКПП „Кулата“, ще се оплаче в Брюксел.

Днес се оказа, че в ЕК не са знаели за проблема, който нанася тежки поражения на българския бизнес. Затова от МВнР тази вечер излязоха със следното съобщение:

Във връзка с продължаващото блокиране на граничните контролно-пропускателни пунктове между Република България и Република Гърция, Министерство на външните работи, чрез Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз, на 3 февруари т.г. информира официално Европейската комисия за създалата се ситуация и поиска от ЕК да предприеме произтичащите от нейните правомощия действия за преодоляването на проблема във възможно най-кратък срок. В писмото до ЕК българската страна изразява становище, че поради създалата се ситуация Република Гърция не изпълнява свои задължения, свързани с основни свободи в рамките на ЕС, като свободното движение на хора и стоки между държавите-членки. По-конкретно Република Гърция не изпълнява задълженията, произтичащи от членове 34 и 35 от Договора за функционирането на Европейския съюз, както и задълженията си, произтичащи от Регламент (ЕО) № 2679/98 на Съвета от 7 декември 1998 година относно функционирането на вътрешния пазар по отношение на свободното движение на стоки между държавите-членки. Република България настоява за спешни действия от страна на Европейската комисия, в съответствие със законодателството на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини