24-часова национална стачка блокира Гърция

24 часа ще продължи стачката в Гърция днес. И днес ще бъде блокирано движението през граничните пунктове с южната ни съседка. Преминаването през Кулата, Илинден и Маказа и днес ще бъде невъзможно.

Стотици селскостопански машини се очаква да блокират от гръцка страна и пътя към граничния пункт Капитан Петко Войвода.

От Външно министерство препоръчват на българите при пътуване да следят информацията за блокиране на граничните пунктове и на пътища в южната ни съседка, както и да избягват масови обществени прояви в Гърция.

Еднодневната стачка в Гърция ще обхване и останалите гранични пунктове - освен с България, също и с Турция и с Република Македония.

В самата Гърция градският транспорт ще се движи само в определени часове, тролеите и надземното метро изобщо няма да работят.
Таксиметровите шофьори също ще протестират. Няма да работят бензиностанциите и аптеките. Ще бъде блокирано летището и фериботните връзки. Затворени са държавните училища, а в държавните болници работят само звената за Бърза помощ. Вътрешните полети също са засегнати.

През целия ден болниците ще бъдат с органичен личен състав. За 4 и 5 февруари е предвидена стачка на моряците и пристанищните работници.

Журналистите стачкуваха един ден по-рано, за да могат днес да са на работа и да отразят националната стачка. Недоволството е провокирано от намаляването на максималната и минималната пенсии и от увеличаването на осигуровките - както за работодатели, така и за работници.

Мерките са част от договора с международните кредитори на Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят