Даниел Вълчев: Нуждаем се от министър със силно изразен патриотичен профил

Нуждаем се от министър със силно изразен патриотичен профил. Това заяви пред Нова телевизия бившият образователен министър Даниел Вълчев. Изказването му бе по повод вчерашното гласуване на кандидатурата на Меглена Кунева за нов просветен министър.

„Изборът на Меглена Кунева за образователен министър постави три групи въпроси – има ли мнозинство, тоест има ли правителството достатъчно подкрепа, защо се получи нисък кворум и трето – какво става в Реформаторския блок”, каза Вълчев.

„Патриотичният фронт изтъкна един аргумент, който на мен ми се вижда разумен. Той беше, че скандалът в образованието беше въз основа на това, че българският дух, независимо дали е в учебниците или не, започва да залинява. Затова би било добре да има министър с по-ярко изразен патриотичен профил. Действително, Кунева може би има в публичното пространство такъв образ. Разбира се, тя няма този профил на мустакатия балканджия, който на две ракии се замечтава за България на три морета. Но да си патриот, не значи това”, коментира Вълчев.

По думите му АВБ имали основания да не подкрепят промените в правителството.

„Едната от тях е, че те оказват силен натиск върху премиера Борисов по повод кандидатурата на Ирина Бокова за главен секретар на ООН. Натискът е факт. Втората – АБВ реагираха остро на внесения от Кунева антикорупционния законопроект”, заключи Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини