Оставиха за постоянно в ареста шофьора на цистерната, превозвала цигари от Гърция

Пловдивският апелативен съд потвърди взетата от Хасковския окръжен съд мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на 39-годишния шофьор Петър Хубенов, който бе заловен преди 10-ина дни на ГКПП Капитан Петко войвода зад волана на цистерна, натоварена с 254 390 броя кутии цигари без акцизен бандерол на стойност от 1 907 925 г.

Роденият в пловдивското село Караджово (община Садово) шофьор е обвинен за пренасяне през границата на страната ни без знанието и разрешението на митниците на стоки за търговски цели без акцизен бандерол, явяващо се престъпление по чл.242, ал.4 пр.1 във връзка с ал.1 б."Д" от НК. Пловдивските апелативни съдии прецениха, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Петър Хубенов.

Съдът прецени, че съществува реална опасност да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка - домашен арест, каквато адвокатът на обвиняемия поиска. Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Магистратите не се трогнаха особено от факта, че шофьорът е баща на едномесечно бебе и на дете на 3,5 години, както и от твърденията на защитата, че клиентът им нямал никаква представа, че върши нещо незаконна и превозва акцизни стоки.

По документи автоцистерната превозвала въглероден диоксид от Ксанти за Димитровград, като само през последната година е направила над 20 курса през гръцко-българската граница. Фатален се оказал този на 26 януари 2016 г., при който наскоро поставеният рентген на ГКПП Капитан Петко войвода разкрил тайника в цистерната, където били скрили 25 349 стека с цигари от гръцката марка "COOPER" (199 460 кутии) и македонската "R.G.D" (54 930 кутии). При щателната митническа проверка е установено, че в задния край на автоцистерната, зад кутия с измервателните уреди и изводите за зареждане и разтоварване, има скрита входна врата към резервоара, който се оказал пълен с папироси.

Коментари

Задължително поле