Шумен бори битовите кражби с холандски опит

Шуменската полиция започна битка с взломните кражби от жилища с помощта на експерти от холандската полиция. Проектът за полицейско сътрудничество под името „Надзор, ръководен от информация“ се реализира от края на м.г. и вече има напредък, очакват се и първи резултати по свеждане на посегателствата до минимум.

Направен е обстоен анализ на кражбите от 11 адреса в кв.“Тракия“ в Шумен за последните 5 г. Разбити са били 41 жилища и всеки път апашите са действали през делничните дни, до 19 ч. Обирали най-често жилища, находящи се над втори етаж. Вземали златни накити и техника. Оказало се обаче, че крадците са били улеснени от самите граждани и пропуски на общината.

Край блоковете имало буйна растителност, входовете зеели отворени, без заключване, избите били без решетки на прозорците и осигурявали свободен достъп за проникване на недоброжелатели. От друга страна по улиците липсвало улично осветление, както и видеонаблюдение. Затова в проекта ще бъде привлечена община Шумен, неправителствени организации и охранителни фирми, каза в четвъртък пред журналисти директора на ОД на МВР-Шумен комисар Ялчън Расим.

Кметът Люмобир Христов, който е бивш полицейски шеф, вече се е срещнал с холандските партньори и бещал пълна подкрепа: “Ще съдействаме за изграждане на видеонаблюдение на възлови точки в града, това беше един от приоритетите в програмата ни за развитие на Шумен. Разполагаме със звено за охрана на общински имоти и ако сметнете, че по-някакъв начин могат да бъдат полезни, ще откликнем“.

Полицията започва среща с домоуправителите, ще се разпространят и разяснителни листовки за безопасност. Критичните точки ще бъдат наситени с полицейско присъствие, обеща Расим.

„Да, полицията трябва да хваща бандитите, но и гражданите трябва да се погрижат“, категоричен беше холандският експерт Нико ван Ойк. Той е консултирал общината през 2009 г. за охрана на обновената Градска градина на Шумен и в четвъртък се похвали, че се чувствал истински защитен на това място. Ойк обясни още, че престъпления в Холандия се извършват от българи, но техният процент не е по-висок от този на поляци или руснаци, примерно. "Познавам много българи, които работят за стимулиране на холандската икономика, познавам и бандити, които също като холандските трябва да ги задържим в затвора", каза експертът, който работи в Хага.

ОД на МВР-Сливен също са включени в проекта за взаимопомощ, но там се ползват холандски практики за намаляване на пътния травматизъм.

Основната цел е да се използва холандският опит, който те пък са заимствали от Англия и Аверика, за събиране и анализиране на информация, получена от полицейски служители. Очакванията са, чрез получаване на предварително събраната информация да се създаде механизъм за по-добро взаимодействие и координация на действията между заинтересованите институции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони