Лекарят на Тръмп: Президентът няма остри здравословни проблеми

Президентът Радев: Ще реша в обозрим срок за подписването на указа за Гешев

В благоевградския съд за първи път разпитаха свидетел във видеоконферентна връзка с Англия

КТ „Подкрепа“: В едва 5 държави в ЕС работниците не получават плащания от първия ден

Монтират 30 камери в бургаския квартал „Победа“

Разширяват офисите за удобство на служителите Правят стаи за отдих и зали за игри

Теди Бургазлиева с меден месец 2 години след сватбата

Борисов: Предложението първият ден от болничните да се плаща от работници няма да бъде внесено в НС

Андреа се зае да влезе във форма

Откриха труп на мъж, застрелян в гръдния кош

От 100 до 10 хил. евро глоба за пушене в Гърция

Велико Търново е домакин на национална среща на общинските експертите по социални дейности и здравеопазване Над 150 ще са участниците във форума

Водка с кисели краставички вреди на стомаха

Административният съд потвърди избора на общински съветници в Горна Оряховица

Туристи оцелели след нападение на вълци в Стара Планина

Шумен бори битовите кражби с холандски опит

Шуменската полиция започна битка с взломните кражби от жилища с помощта на експерти от холандската полиция. Проектът за полицейско сътрудничество под името „Надзор, ръководен от информация“ се реализира от края на м.г. и вече има напредък, очакват се и първи резултати по свеждане на посегателствата до минимум.

Направен е обстоен анализ на кражбите от 11 адреса в кв.“Тракия“ в Шумен за последните 5 г. Разбити са били 41 жилища и всеки път апашите са действали през делничните дни, до 19 ч. Обирали най-често жилища, находящи се над втори етаж. Вземали златни накити и техника. Оказало се обаче, че крадците са били улеснени от самите граждани и пропуски на общината.

Край блоковете имало буйна растителност, входовете зеели отворени, без заключване, избите били без решетки на прозорците и осигурявали свободен достъп за проникване на недоброжелатели. От друга страна по улиците липсвало улично осветление, както и видеонаблюдение. Затова в проекта ще бъде привлечена община Шумен, неправителствени организации и охранителни фирми, каза в четвъртък пред журналисти директора на ОД на МВР-Шумен комисар Ялчън Расим.

Кметът Люмобир Христов, който е бивш полицейски шеф, вече се е срещнал с холандските партньори и бещал пълна подкрепа: “Ще съдействаме за изграждане на видеонаблюдение на възлови точки в града, това беше един от приоритетите в програмата ни за развитие на Шумен. Разполагаме със звено за охрана на общински имоти и ако сметнете, че по-някакъв начин могат да бъдат полезни, ще откликнем“.

Полицията започва среща с домоуправителите, ще се разпространят и разяснителни листовки за безопасност. Критичните точки ще бъдат наситени с полицейско присъствие, обеща Расим.

„Да, полицията трябва да хваща бандитите, но и гражданите трябва да се погрижат“, категоричен беше холандският експерт Нико ван Ойк. Той е консултирал общината през 2009 г. за охрана на обновената Градска градина на Шумен и в четвъртък се похвали, че се чувствал истински защитен на това място. Ойк обясни още, че престъпления в Холандия се извършват от българи, но техният процент не е по-висок от този на поляци или руснаци, примерно. „Познавам много българи, които работят за стимулиране на холандската икономика, познавам и бандити, които също като холандските трябва да ги задържим в затвора“, каза експертът, който работи в Хага.

ОД на МВР-Сливен също са включени в проекта за взаимопомощ, но там се ползват холандски практики за намаляване на пътния травматизъм.

Основната цел е да се използва холандският опит, който те пък са заимствали от Англия и Аверика, за събиране и анализиране на информация, получена от полицейски служители. Очакванията са, чрез получаване на предварително събраната информация да се създаде механизъм за по-добро взаимодействие и координация на действията между заинтересованите институции.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.