Свищов и румънската област Телеорман с общи проекти в образованието и здравеопазването

Съвместни проекти в сферата на здравеопазването и образованието ще развиват Община Свищов и румънската област Телеорман. Преди два дни делегация от северната ни съседка е била на визита в Свищов. На работната среща са обсъдени конкретните параметри по проектите.

Разработките ще са по ОП Трансгранично сътрудничество „Румъния- България 2014-2020“ и ще имат за цел подобряване на здравните услуги, както и ремонти на учебни заведения и развиване на нови образователни дейности за партньорите.

По отношение на здравеопазването за Свищов, ще се търсят възможности за ремонти на сградата на общинската болница, както и на здравните служби в селата Алеково и Овча могила. В съвместната проектна разработка ще бъдат включени и средства за закупуването на нова медицинска апаратура за лечебните структури.

Кметът на Свищов Генчо Генчев, заместникът му Мирослав Ангелов и общински експерти показали на румънските си партньори на лечебните заведения, направили оглед на обектите и запознали кметовете на населените места с тях. В администрацията се е провела среща между гостите и кметовете на селата Ореш и Морава, както и с директора на училището в Морава. Обсъдени са образователните проекти. Те ще включват дейности, свързани с извънкласни занимания като изучаване на танци, местни обичаи, чуждоезикова подготовка, изкуство и социална интеграция. Освен това, ще се заложат и средства за ремонти на сградите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони