В бившия хотел на Ванко 1: Интелигентна система вече управлява трафика в Пловдив

Пловдив ще има първия в България единен център за управление на трафика и градския транспорт и за видеонаблюдение на уличната мрежа от Областна дирекция на МВР, като те ще бъдат ситуирани на едно място и ще имат връзка помежду си в реално време.

Това съобщи кметът на града под тепетата Иван Тотев при промотирането на новия център за интелигентен транспорт на шестия етаж в бившия хотел на рапъра Ванко 1 на бул. "Шести септември".

"Едва ли тази система с интегриран подход има аналог в страната. В транспортния проект ние избрахме да инвестираме в интелигентни системи, които ще подобрят средата на живот в Пловдив, ще имаме по-бърз трафик и по-малко произшествия", коментира кметът Тотев.

Центърът за управление на трафика ще обменя непрекъснато информация с центъра за управление на градския транспорт, за да може светофарите да съобразят с движението на автобуси.

В помещението на Центъра за управление на трафика ще се нанесе и звеното на ОД на МВР, което ще наблюдава видеокамерите. Трафикът ще се наблюдава на видеостена с размери 3.20х1.20 м с 15 монитора и 3 големи екрана, които предават информация от 15 възлови кръстовища с 360- градусови камери. В центъра ще работят шестима трафик инженери, които могат да взимат решения за ръчно управление на трафика, освен със софтуера.

Интегрирането на системите за управление и видеонаблюдение дава възможност не само за оптимизиране на транспортните потоци, но и за превенция на ПТП-та и управление на светофарните системи. На мониторите се вижда абсолютно всичко до най-малкия детайл - от регистрационни табели до гримиращи се суетни шофьорки, пушещи или говорещи по мобилни телефони водачи на автобуси.

Камерите поддържат различен брой аларми и ако има ПТП на дадено кръстовище, самата камера ще сигнализира да се реагира бързо. Общата стойност на Центъра за управление на трафика в Пловдив е 6 223 620 лева. В тази сума са включени светофарните уредби на 42 кръстовища, 8 пешеходни светофара и ремонт на тротоарите за осигуряване на достъп на хората с увреждания. Новият център е част от проекта за модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Пловдив за 40 889 885,91 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони