Борисов от Острова: Какво предложи Европа на бежанците? Палатки, сандвичи и вода. Ние даряваме €250 000

„Нашата помощ (за бежанците – б.а.) е символична на фона на милиардите, които дават другите държави”, заявява в Лондон министър-председателят Бойко Борисов, където участва в организираната от Англия, Германия, Кувейт, Норвегия и ООН конференция на тема "Подкрепа за Сирия и региона".

„Това, което говорихме преди месеци, вече е обща политика - да се събере фонд в Ливан, Египет, Йордания, за подпомагане на бежанците, в който развитите страни да плащат, за да останат тези хора в регионите в близост до самата Сирия. За да може след дипломатически и всякакви мерки, които ще се вземат и дай Боже да свърши по-бързо тази война, бежанците да се върнат в своите населени места и да не тръгват към Европа. Ако трябва да го кажа едно изречение – развитите страни ще плащаме, за да може бежанците да стоят в регионите, в близост до самата Сирия“, допълва Борисов, цитиран от БНТ.

Относно предложението му за затваряне на границите премиерът коментира:

„За съжаление идеите ми се приемат с около една година закъснение. Това го говоря от пролетта на миналата година. В момента седем държави се заградиха в сърцето на Европа в нарушение на шенгенското споразумение. Страните в ЕС харчат огромен финансов ресурс, а самите бежанци, с всичките си спестявания и покъщина, с които са тръгнали, обедняват по този дълъг маратон от хиляди километри. И ние в един момент ги връщаме обратно, но без пари, в населени места, където едни (са преследвани – б.а.) по политически причини, другаде е войната“.

Според премиера най-честното към тези хора е границите да бъдат затворени и да се влиза през тях само по официален път.

„И съответно, там където има нужда от работна ръка, да отиват там. Какво им предложихме в Европа на тези стотици хиляди, милиони, някой едва ли знае бройката? Палатки, сандвичи, вода и накрая на месеца отиват да вземат някакви пари. Това интеграция ли е, хуманно ли е, какво бъдеще дава на децата на тези хора“, казва още Борисов.

Той обяснява, че днес в Лондон отново ще декларира, че страната ни е солидарна с бежанците, както и че е доволна от това, че светът е единен за начина, по който трябва да бъде решена бежанската криза.

Относно снощната си среща с американския държавен секретар Джон Кери и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун министър-председателят обясни.:

„Двамата са били в България, познават страната и нашите политици, както това, което правим. В лицето на Съединените щати и ООН имаме подкрепа. Сутринта успяхме да представим нашия газов разпределител „Балкан“, за да може големи компании да дойдат и да инвестират в България“, казва още Борисов.

Той хвали МВР и прокуратурата, които „отчитат доста висока разкриваемост по тежките престъпления“. Повод за думите му е акцията на прокуратурата и МВР, при която бе заловен заподозрян за поръчителството на атентата срещу Алексей Петров.

Принос

По-късно през деня Борисов говори пред представителите на страните-участнички в конференццята, където отново засяга темата за бежанците.

"Нашият непосредствен принос по отношение на сирийската криза за 2016 г. ще достигне 400 000 евро, което е само част от общата подкрепа, оказвана от България както във вътрешен план за бежанците на наша територия, така и по линия на различни инструменти на Европейския съюз“. Българското правителство взе решение за безвъзмездно предоставяне на 250 000 евро, от които 100 000 евро чрез Световната продоволствена програма за изхранване на бежанците и 50 000 евро чрез УНИЦЕФ за осигуряване на справедлив достъп до образование на децата извън училище в Сирия. През тази година страната ни ще направи принос от 100 000 евро към Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз за отговор на кризата в Сирия, както и вноски към други инструменти и програми, подпомагащи бежанците и вътрешно разселените лица в Сирия“, допълни министър-председателят", обяснява министър-председателят.

След това той изразява солидарността на България със страните, поели основното бреме за осигуряване на подслон, храна и медицинска грижа на бързо нарастващите бежански общности, но отбеляза, че мащабът на кризата изисква всеобхватен отговор. По думите му поддържането на устойчиви икономически и социални системи в съседните на Сирия страни, които да осигуряват достъп до образование, работа и адекватни условия за живот на бежанците и техните семейства, ще създаде по-добра възможност за задържането им в близост до родината и завръщането им в Сирия, след като политическата ситуация там се промени.

„Сериозните социално-икономически и политически последствия от кризата в Сирия и около нея ни дават основание да преосмислим как подпомагаме държавите от региона. Хуманитарната помощ запазва важното си значение, но дългосрочните нужди на бежанците и вътрешно разселените лица следва да бъдат посрещнати чрез създаване на адекватни икономически възможности, трудова заетост и справедлив достъп на сирийските деца до качествено образование. В този контекст България има готовност да участва в нови инициативи за подпомагане на страните от региона, с оглед осигуряване на поминък и подобряване на условията на живот на сирийските бежанци в Ливан и Йордания”, посочва премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика