Д-р Нермин Юкселенер, специалист по присаждане на коса, пред „Труд“: Все по-млади момчета страдат от косопад Политици, спортисти и известни личности прибягват до тази интервенция

Цачева: Договорът за гривни на затворниците е в процес на изпълнение

Арестуваха 38-годишен мъж за приготвяне на метамфетамин в Симеоновград

Борисов за срещата с Ердоган във Варна: Голямо доверие от ЕС и огромна отговорност за България Тереза Мей обвинила Русия с "висока степен на вероятност" за случая "Сергей Скрипал"

Каракачанов за срещата Турция – ЕС във Варна: България може да бъде много сериозен фактор за решаване на проблемите на Балканите

Социалният министър: Новата концепция за хората с увреждания няма за цел да отнема права

Повдигнаха обвинение на търновец за притежание на 260 порнографски файла с непълнолетни

Катастрофа затвори Ришкия проход, двама души са ранени

Откриха 102 ампули морфин в склад в Търново

Заловиха двама непълнолетни, извършили 7 кражби за броени дни Момчетата обирали автомобили в Горна Оряховица и Лясковец

Над 150 кита бяха открити заседнали на плаж в Австралия

Още няколко страни от ЕС обмислят изгонването на руски дипломати

Сцепление в снега без 4х4 Новият SUV се представя солидно, макар че не разполага с двойно предаване

Срещата на върха ЕС – Турция във Варна ще се състои

Ограничено е движението през проходите “Рожен” и “Превала”

Бившата агенция на Бъчварова за първите й избори в МВР: Всеки втори смята вота за контролиран и купен

Контролираният и купеният вот е най-значимият проблем на последните местни избори през октомври 2015-а. Това смятат 50% от хората, сочат данните от национално-представително проучване на социологическа агенция „Маркет Линкс“.

Това е агенцията за пазарни, социални и политически изследвания, консултации и маркетинг, в която вътрешният министър Румяна Бъчварова беше съдружник преди да влезе в политиката. Местният вот миналата година беше първият, по време на който тя ръководеше МВР.

Цялостната организация на изборния процес е сред сериозните пропуски, смятат още 45 на сто от анкетираните. Оценката за организацията и протичането на вота е среден 3,28.

Според анкетираните отговорността за справянето с влиянието на контролирания вот е предимно на държавните институции (61%), докато една трета от българите са склонни да се съгласят, че отговорността за справяне с контролираното гласоподаване е на самите граждани.

Особено актуален е проблемът с контролирания вот сред жителите на малките градове и селата, при които проучването регистрира по-висока чувствителност към темата, което е пряко доказателство за специфичната „география“ на феномена контролиран вот.

Според отговорилите на въпроса граждани, тежестта на контролирания вот в крайните изборни резултати е в рамките на около 40% от общия брой гласове.

Контролираното гласоподаване продължава да представлява съществен проблем и на последните местни избори като мащабът този път е по-малък заради по-слабия интерес от страна на някои партии и активната, превантивна работа на МВР.

Данните от проведеното съвместно с Катедра Политология в СУ „Св. Климент Охридски“ проучване, показват, че около 8% от вота е контролиран под някаква форма. На база обичайно гласуващи около 3 млн. граждани, на контролирания вот се падат приблизително 240 000 гласа.

Най-податливите групи на влияние са ниско образованите, представителите на етническите малцинства и жителите на малките градове като средната цена на купения глас е 40 лв., а най-често предлаганата сума е 30 лв.

Когато се упражнява контрол над гласуването, той най-често се осъществава посредством снимка или видеозапис (23%) или чрез отбелязване на определена преференция (16%).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.