Борисов към Ципрас: Прекратете блокадата на границата

Българският премиер Бойко Борисов се е срещнал с гръцкия си колега Алексис Ципрас, докато двамата

Това разкри посланикът на България на Острова Константин Димитров. Както Труд писа, двамата премиери проведоха телефонен разговор във вторник, след като блокадата от двете страни на границата не спря повече от 24 часа.

Категоричност

Борисов е започнал срещата с категоричното настояване гръцките власти да се намесят и да прекратят, според нас, недопустимата блокада при граничната зона между България и Гърция, която нанася тежки щети на българските превозвачи и на българската икономика. Това обясни Константин Димитров, предаде Фокус.

„Ние смятаме, че рецидивът на този тип блокади не би трябвало да бъде приеман за непоправима даденост, а напротив - правителствата са за това – за да осигуряват потока на хора и услуги, нормалното протичане на бизнеса, особено между държави съседки, приятелски и най-вече членки на ЕС”, уточни Димитров.

„Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас прие доводите на г-н Борисов, но дипломатическата практика не позволява да се коментират думите на събеседник на българския премиер”, каза още той.

Темата повдигната и пред Брюксел

На въпрос дали по тази тема не трябва да се занимае ЕК и съответно представителите на най-високо равнище на европейските институции, Димитров отговори: „Г-н Борисов спомена тази тема пред председателите на Европейския парламент и пред г-н Туск. Не беше в центъра на вниманието, но аз като посланик в Лондон не се чувствам подготвен да коментирам конкретните действия на българския кабинет по отношение на да го наречем арбитраж или като инструмент за натиск на ЕК върху Гърция да осигури свободното движение на хора и стоки през съвместната ни граница”, посочи той.

Оценка

„В моята скромна дипломатическа практика с българския премиер това беше между най-успешните му международни визити предвид многопосочното съдържание на неговите срещи и разговори в Лондон”, добави още посланикът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини