Опозицията към Москов: Здравната карта преследва фискални цели (обзор)

- „Няма да делим болниците по собственост“, увери Москов депутатите от здравната комисия

- Картата била снимка на статуквото

Националната здравна карта (НЗК) преследва фискални цели, идеята й е системата да се вмести в предварително зададения бюджет. Защото ужас за всеки здравен министър е в края на годината да иска актуализация на бюджета.

Това заяви д-р Хасан Адемов от ДПС на заседанието на здравната комисия снощи, на която министър д-р Петър Москов представи проекта на НЗК. Според Адемов никъде в документа не се вижда връзка със здравните цели, които си е поставило министерството - а именно намалена смъртност от социалнозначимите заболявания.

„Ако в една област има университетска болница, която отговаря на всички критерии, на нивата на компетентност и към нея се обръщат повече пациенти, това означава, че останалите лечебни заведения нямат шанс да сключат договор с НЗОК“, каза още д-р Адемов. Според д-р Емил Райнов (БСП) ще го отнесат малките болници и няма да се осигури по-добър достъп.

„За мен случващото се е дежа вю. Преди 5 г. пак на втори февруари един друг министър (б. р. Стефан Константинов) представяше здравна карта - с абсолютно същите идеи и приказки“, добави д-р Райнов.

Министър Москов бе категоричен, че картата няма да определя пари и договори с касата, а достатъчност и качество на медицинската помощ. „Няма да делим болниците по собственост, а по изпълнение на обективните критерии“, повтори и пред депутатите Москов. Големите държавни лечебни заведения нямало да са приоритетни при сключването на договори.

В отговор на запитване на шефката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) министър Москов увери, че ако в град като Смолян липсва инвазивна кардиология, дали да се разкрие такава, ще се решава индивидуално. А Семир Абу Мелих (ГЕРБ) нарече НЗК „снимка на статуквото“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве