Условни присъди и по 5 000 лева глоби за иманяри

Условни присъди за срок от 1 година, както и глоби от по 5 хил. лева получиха трима иманяри. Присъдите бяха постановени от Окръжния съд в Сливен - съобщиха от съда.

Тримата мъже от Бургас и Сливен бяха задържани посреднощ на 8 май 2013г., докато разкопават тракийска могила край сливенското с.Младово. Това стана при зрелищна акция на националната полиция с участието на отряда за бързо реагиране от София. По твърдения на полицията, двама от тях са се занимавали от доста години с иманярство, заради което са били наблюдавани. При задържането им край Младово в тях не бяха намерени находки.

При съвместната работа между полицията и прокуратурата в Сливен през последните години бяха разбити няколко иманярски групи, включително и при опит да продадат ценностите зад граница. Спасените археологически находки влязоха в Регионалния исторически музей в града с налагана от Окръжния съд в Сливен конфискация в полза на музея по разгледаните дела. Така артефакти от различни епохи, включително монети, златни и сребърни накити от елистичната епоха бяха опазени. Музеят се сдоби и с 3 нови металотърсача, конфискувани също от иманяри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право