Лечков съди държавата за 51 хил. лева

Бившият кмет на Сливен Йордан Лечков /2003-2011г./ съди държавата за 50 хил.лева имуществени и 1000 лева неимуществени вреди. Поисканото обезщетение е за щетите, причинени от предявено обвинение, по което бе оправдан от съда. Информацията бе потвърдена от говорителя на Окръжната прокуратура в Сливен Руси Русев. На 4 февруари Окръжният съд в Сливен заседава по делото, решение се очаква в определения от закона едномесечен срок.

Предявеният иск е по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на гражданите /ЗОДВПГ/. Делото срещу Лечков бе за направата на ограда на Трето училище в Сливен през 2010г. По него той бе оневинен още на първа инстанция.

Срещу бившия сливенски кмет се водеха 6 дела, като всички от тях приключиха с оправдателни присъди. В началото на м.г. той обяви, че ще иска компенсация за неиздържалите пред съда обвинения. Сегашният иск към държавата е втори поред. Предишният бе заради едно от другите дела. Лечков предяви над 500 хил.лева обезщетение, но му бяха присъдени 20 хил. лева. Междувременно той заведе граждански искове срещу 2-ма основни свидетели по две от делата. От единия поиска 27 хил.лева за причинени вреди, но производството бе прекратено като недопустимо. Спрямо другия свидетел исканото обезщетение бе за 28 хил.лева. Съдът му отреди 500 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право