Окончателно: Парламентът позволи на страни от НАТО да пазят небето ни

Охраната на българското въздушно пространство вече ще може да се осъществява и съвместно с въоръжени сили на съюзнически армии – този текст приеха окончателно депутатите с 96 гласа „за“.

Промяната се записва в Закона за отбраната и въоръжените сили и бе предложена от военното ведомство и ще позволи на самолети на държави-членки на НАТО да пазят родното небе.

Срещу корекциите се обявиха 34 избраници, а 13 се въздържаха.

По време на дебата група народни представители от БСП предложиха охраната да се осъществява само със съюзнически държави, които нямат обща граница с България. Идеата обаче не бе приета.

Народният представител от ПГ на ПФ и заместник председател на Народното събрание Красимир Каракачанов заяви, цитиран от агенция „Фокус“, че вследствие на всички дълго натрупвани проблеми между България и Турция и агресивната политика, която води към балканските страни предизвиква основателни страхове в българското общество.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев обясни, че страната ни ще реши с коя държава ще сключи договор за съвместна охрана и увери, че това няма да бъде Турция. Генерал Михо Михов от АБВ посочи,че този закон, не само че е неприемлив за формацията, но и според него е неприложим.

В отрицателен вот депутатът от „БСП лява България“ Таско Ерменков обясни, че с гласуването на този текст е подписана несъстоятелността на министъра на отбраната Николай Ненчев и цялото правителство за осъществяване на нормална защита на държавата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини