Никол Станкулова: Госпожица Време

След като дни наред рекордите гонеха най-ниските зимни стойности, рязко тръгнаха нагоре, за да подлъжат кокичетата, и ето сняг пак заваля. Този февруари, на който изобщо не може да се има вяра, ни кара да ви представим Госпожица Време - Никол Станкулова. За разлика от един неин колега, който като ви каже, че трябва да се усмихнете, трябва винаги да сте подготвен, че може и да се озъбите, прогнозата, представена от звездата на Нова... сгрява.

В Холивуд разказват една легенда за актрисата Емили Проктър - звезда от “От местопрестъплението: Маями”, която работела като момиче на времето в WNCT-TV, Грийнвил, Северна Каролина. По случайност я пратили да направи интервю с Даниел Дей-Луис, който по онова време снимал “Последният мохикан” в околностите. Младото момиче толкова било вдъхновено, че му споделило мечтата да стане актриса и поискало съвет. “Учи!” - казал лондончанинът с типичната си британска надменност. Така и станало, но когато в Ел Ей я попитали защо иска да учи актьорско майсторство, тя казала “Мой приятел ме посъветва”. “Е, кой е този твой приятел?” - питат. А тя отвърнала, че това е Даниел. Приели я. Историята става доста комична, когато тя вече е успяла актриса и при следващата си среща с Дей-Луис търпи такова унижение, че си го връща на изгряващия актьор Пит, някой си Брад Пит.

У нас синоптичките винаги попадат в полезрението на жълтата преса, че времето и късметът са на тяхна страна, защото е заложено във форматите на телевизиите и техните форми. Те носят настроение, а не ни информират. Иначе Любка Кумчева още щеше да размахва показалка по циклони и антициклони.

Още от създаването на Нова телевизия, когато един сърбин е казвал на момичетата: “Ти нема да говориш, ти ще изглеждаш!”, Никол Станкулова обаче не само изглежда, но и грее с излъчването си. А както видяхме при изявите й в различни телевизонни формати, е и доста интелигентна.

Нейният живот, както сама тя казва, започва с телевизията и медийните изяви. Още на първия ден след раждането й я снимат за вестник. Тя е единственото дете на полицай и следователка. Майката, щом я вижда, обявява, че е много грозна. Приятели я снимат, за да й докажат, че това не е така. Очевидно Никол е наследила самокритичността и високите изисквания за красота, защото постоянно се опитва да оборва очевидните си физически заложби и твърди, че не се харесва. Това е странно за момиче, което на 7 печели първия си конкурс за красота, а като по голяма вече е топ модел на може би най-добрата агенция у нас “Ивет фешън”. “Коленете ми са като водомери”, “Очите ми са малки” - казва тя на колежките си. Клевети сама себе си, това е очевадно. Вероятно е трябвало да учи по-малко.

Никол завършва Природо-математическата гимназия в София, което само по себе си е комплимент. За да бъде обаче освен прекалено красива и прекомерно образована, тя за всеки случай завършва като частен ученик и Първа английска гимназия, пак в София. Накрая, за да е пълна картината, завършва и УНСС с най-атрактивната за жени специалност - финанси.

В крайна сметка сигурно майка й е изпуснала пъпчето на ул. “Сан Стефано”, защото тя не става нито блестящ математик, нито дипломат или заклет преводач, не става дори и банков шеф. Не, тя започва кариерата си на малкия екран още на 4 годинки. Първо се появява прекрасна като сладоледена топка в детско предаване. В шоуто на БНТ се превъплъщава в ролята на Джуджанка. Води музикалното предаване “Искам” по една отдавна и незаслужено изгаснала телевизия - ММ, докато времето на Нова телевизия я призовава някъде през 2007-а. Както би казал един възрожденски герой - оттогава времето е в нея и тя е във времето. Две крачки вляво - “във Варна ще вали”, две крачки вдясно - “в Перник ще пече.” Работа мечта.

Заблуди от пръв поглед

Зрителите реално разбраха, че Никол не е само момиче на времето, когато влезе в риалити шоуто “ВИП брадър”. Изненадващо за всички, там красавицата се държа много по-зряло от останалите участници и спечели сърцата на публиката. Все пак може би образованието помага. Както тя казва: “Обикновено хората като ме видят за първи път, ме подценяват и след това на мен ми е по-лесно.” Едва ли е лесно. Българинът не понася едно момиче хем да е красиво, хем да е умно, пък недай си боже и работливо. Когато влезе в ролята на репортер на Йордановден и се потопи в ледените води на Тунджа, за да играе мъжко хоро, стотици зрители се възмутиха. Така и не стана ясно защо. Може би имат предвид, че пиянските изпълнения са чисто мъжка територия, ама това е манталитет на отминали времена.

За нея

Тя е най-свежото нещо в Нова

За първи път видях Никол, когато тя беше на 16, и за съжаление не се сбъдна една моя прогноза, че ще стане Мис България. Но се сбъдна всичко останало. Още тогава в нея личеше един огромен артистизъм. Тя има огромен потенциал, който в момента разгръща, но от нея може да се очаква още много. Може би трябва да спре да се бори с клишето “красива - умна”, мисля, че му отдава прекалено много време и усилия, а няма нужда. Никол е най-свежото нещо в Нова телевизия... след мен.

Ники Кънчев, радио и тв водещ

Безупречна

Това, което видях в нея, е, че е човек, който е готов да оправдае всеки заради своята доброта. Аз съм майка и един ден, когато дъщеря ми порасне, бих се радвала тя да прилича на нея. Тя не само е красива, но е умна, добра и жалостива.

Ивайла Бакалова, модел

На нейните години Жана д'Арк е горяла на клада

Тя трябва да излезе от ролята на непрекъснато дете. На нейните години Жана д'Арк е горяла на клада, други са ставали кралици, управлявали са нации, възпитавали са деца. А тя вече не е дете.

Крум Савов, спортен журналист

Сетивата ми тържествуват, когато я гледам

Може да звучи елементарно, но когато я гледам, сетивата ми тържествуват. И което е още по-хубавото - на живо е още по-красива. Веднъж я видях при ветеринар, където аз бях с моята котка, а тя с нейното куче. Настина е по-красива на живо.

Ваня Щерева, писателка

Коментари

Задължително поле