Стресирани прилепи отлагат отваряне на облагородена пещера

Пещера "Бисерна" на Шуменското плато, която беше облагородена за 2 млн.лв. по спечелен проект, ще отвори за посетители чак на 1 април 2017 г. Причината е, че прилепите, които я обитават трябва да се възстановят от стреса, причинен по време на строителните дейности. Това обясни в петък пред журналисти директорът на Природен парк "Шуменско плато" Сашо Кунев и каза, че се позовава на доклад на специалисти от Националния природонаучен музей. Според него, на летящите бозайници е нужна поне една година покой и през това време в пещерата не трябва да влизат туристи и да се извършват дейности.

Принципно този период е всяка година от 1 декември до 30 март, когато прилепите спят зимен сън.

Иначе пещера "Бисерна" е готова за гости – до нея има два туристически маршрута с нужните обозначения от парк "Кьошкове". Изградена е буферна зала, в която е поставени сървър и монитори, за да могат посетителите да виждат какво се случва вътре в пещерата. Монтирано е ефектно осветление и парапети за безопасност на посетителите.

Обмисля се цената на посетителския билет, но тя няма да бъде висока. С приходите трябва да се покрива годишната издържка на екскурзовода.

Повече от 20 г. "Бисерна", известна и като "Зандана" е недостъпна за туристи. Тя е дълга над 2700 метра и е много красива, заради причудливите си скалните образувания.

Пещерата се обитава от 14 вида прилепи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони