Кметски син и още двама обвинени за убийството на ром от пазарджишко село

Трупът на обявения през декември за издирване мъж изплувал в четвъртък от канал

Синът на кмета на пазарджишкото село Братаница Георги Спасов - Васил, е единият от тримата задържани за 72 часа в ареста мъже, на които е повдигнато обвинение за жестокото убийство на 44-годишния баща на 3 деца Йордан Асенов-Гочето.

Той изчезна още на 6 декември, но бе обявен за местно издирване на 9 декември след подаден сигнал на тел. 112 от брат му Георги Асенов.

Трупът на криминално проявения и осъждан за кражби ром изплувал на 4 февруари (четвъртък) от напоителен канал между селата Братаница и Ляхово, където бил захвърлен. По случая са задържани трима души – И.Н. (29 г.), К.Н. (34 г.) и Васил Спасов (27 г.), като на последните двама са повдигнати обвинения за съучастие в предумишлено убийство.

Това стана ясно на брифинг с участието на главния секретар на МВР Георги Костов, шефа на Областна дирекция на МВР-Пазарджик Йордан Рогачев и окръжният прокурор Васил Малинов. След изтичане на 72-часовия арест от Окръжна прокуратура-Пазарджик ще искат от съда на задържаните да им бъдат наложени мерки за неотклонение "задържане под стража". Полицията отдавна била по следите на извършителите, но той като досега нямало труп, липсвали и преки доказателства за убийството.

Йордан Асенов бе в неизвестност от Никулден - 6 декември, когато с трите си деца отишъл с каруца да събира баберека от нивата с царевица собственост на кмета на Братаница Георги Спасов. Там 44-годишният ром бил заварен от сина му Васил и негов работник, които пристигнали с джип и започнали да налагат Йордан. Уплашените деца избягали заедно с каруцата, след като най-голямото от тях момиченце се притекло на помощ на баща, но също отнесло няколко ритника по тялото.

Разследващите установили, че Йордан Асенов бил откаран в съседното село Ляхово, където бил затворен в клетка и пребиван многократно. По-късно трупът му бил изхвърлен в канал, откъдето изплувал 2 месеца по-късно, а според патоанатомите, извършили аутопсията, смъртта е настъпила вследствие на 3 жестоки удара по главата, причинили несъвместими с живота черепно-мозъчни травми.

Главният секретар на МВР Георги Костов похвали криминалистите от Пазарджик за отлично свършената от тях работа, за професионализма и дискретността, с която били извършени всички следствено-издирвателни действия. На 18 януари в постройка собственост на каращия трети кметски мандат в село Братаница Георги Спасов бил открит незаконен пистолет "Макаров" със заличени серийни номера и 10 патрона, стана ясно още покрай разследването на убийството на Йордан Асенов. Още по време на първия кметски мандат на Георги Спасов, фамилията му закупила сградата на бившото ТКЗС в селото, а след това десетки декари земеделски земи в Братаница и съседното Ляхово. Незаконният "Макаров" пък бил открит в една от петте фамилни къщи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право