Хилядолетният бряст в Сливен съхне, слагат му ваксина

Започва лечението на хилядолетния бряст в центъра на Сливен. Дървото ще бъде ваксинирано срещу трахеомикоза или холандска болест, която се причинява от патогенни гъбички. От общинската администрация съобщиха, че зам.-кметът Стефан Кондузов се е срещнал с представители на фирма "Фортис Фасилити", на която още в предходния мандат бяха възложени грижите за най-стария у нас полски бряст. От фирмата са заснели дървото с дрон.

Снимките ще насочат специалистите как да се извърши орязването на клоните. То ще бъде укрепено и с въжета тип "кобра". Обмисляло се компрометираните участъци от кората да се оформят декоративно. Досега на тези места имаше цимент. Лечението е невъзможно през зимата и затова ще започне в края на март-началото на април преди вегетативния период.

7 870 лв. без ДДС е платила общината за оценка на здравословния статус на Стария бряст. За укрепването му са били предвидени 18 хил.лева без ДДС. Но болното дърво не е било ваксинирано още през м.г., както са препоръчали експертите, тъй като са били преведени едва 6 хил.лева по договора. Предстои общината да плати още 3 хил.лева от определения аванс.

Старият бряст се превърна в кауза на всички българи в родината и в чужбина, с чиято подкрепа в интернет спечели конкурса "Дърво на 2014 година" на ЕС. Представители на Сливен начело с тогавашния кмет Кольо Милев /БСП/ пътуваха до Брюксел за наградата, Хайгашот Агасян написа песен за дървото, бе издадена пощенска марка с бряста.

Но еуфорията бързо се смени с възмущение, защото брястът бе нападнат от гъбички, започна да съхне и бе оставен без лечение. От местната фондация "Старият бряст" се оплакаха на премиера Бойко Борисов и други институции в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини