Плевнелиев: Не може да има индивидуални решения на миграционната криза

"Европейските държави трябва да бъдат честни с търсещите убежище и да отчитат своите възможности за интеграция на вече приетите в Европейския съюз." Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за бразилския вестник Correio Braziliense.

"Трябва да сме в състояние да ги интегрираме и да се погрижим за всички, да им дадем възможност за образование, дом и перспектива”, подчерта държавният глава.

В ЕС се води интензивен дебат как да се справи с миграционния натиск и през следващите седмици ще бъде представена стратегия по този въпрос, коментира Росен Плевнелиев. Президентът подчерта, че ще бъде ограничен броят на хората, които са приемани в Европа и ще бъдат отчетени възможностите на всяка страна за тяхната интеграция. "Ще бъдат разграничени тези, които бягат, за да спасят живота си и тези, които търсят по-добри икономически перспективи и ще бъде засилена охраната на външните граници”, каза държавният глава.

Нека се фокусираме върху прекратяването на сирийския конфликт, призова президентът Плевнелиев и отбеляза, че през следващите седмици ще бъдат предприети активни дипломатически усилия в тази насока. Попитан за влиянието на миграционната криза върху Югоизточна Европа, държавният глава отново подчерта, че единственият начин за решаване на проблема, е чрез следването на общ подход от всички държави-членки на Европейския съюз. "Няма да успеем ако издигаме стени и огради или всяка страна сама търси решение", категоричен беше Росен Плевнелиев.

България разследва всички твърдения за малтретиране на мигранти от страна на българските сили за сигурност, увери Росен Плевнелиев и добави, че страната ни винаги се е придържала към спазването на човешките права.

“Когато започна бежанската криза, бяхме изненадани и неподготвени. За разлика от много други европейски страни, започнахме координация на усилията на различните институции за справяне с този проблем и оттогава постигнахме изключителен напредък. Не сме съвършени, но подобряваме работата си и използвайки ограничените ресурси, с които разполагаме, инвестираме в съоръжения, оборудване, в езикови курсове за хората, които се нуждаят от това”, отбеляза още президентът.

Коментари

Задължително поле