Бъчварова: Не са засичани радикализирани мюсюлмани, които се опитват да минат през България

„До момента не са засечени радикализирани мюсюлмани, които да се опитват да влязат в Европа заедно с бежанския поток през наша територия.“ Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред бТВ.

Тя отбеляза, че България е една от малкото страни, която интервюира нелегалните имигранти с рисков профил.

„Полицейското присъствие не е единствената мярка срещу битовите престъпления – трябва да има бързо разкриване и ефективно правораздаване“, каза още тя. По отношение на стотиците български села, където добре известни хора с десетки регистрации ограбват възрастни хора, тя посочи: „В контекста на статистиката, това означава „разкрито престъпление, но неефективно наказание или липса на наказание”.

По думите й ако процесът е прекалено дълъг или наказанията са твърде малки, извършителят може да повтори престъплението.

„За да имаме ефект, трябва да проследим целия процес и да видим къде са проблемите и местата, които спират ефективното правораздаване”, каза Бъчварова.

Тя отбеляза, че разполага с общо 24 000 полицаи за цялата държава и целта на реформите е те да работят по-ефективно. За целта екипът на Бъчварова е определил 7 нива на промените: „Има такива, които са свързани с финансова реорганизация; има такива, свързани със структурни промени, има и такива, свързани с промени във вътрешните правила”.

По думите й синдикатите първи са били запознати с реформите и предлаганото не би трябвало да нарушава правата на служителите в системата.

Румяна Бъчварова заяви, че има „сили или групи”, които се опитват да дестабилизират държавата. „Всеки, който провижда нещо, което не му харесва, се опитва със средства, които не са толкова публични, да достигне до целта – дискредитиране на правителството, дестабилизация, дискредитиране на премиера”, заяви тя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика