Спецслужбите на крак заради терористични сигнали в Търновско

Спецслужбите от три дни са на крак заради терористични сигнали във Велико Търново и региона. Служителите на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) пристигнаха във Велико Търново в нощта срещу събота и обезвредиха пакет с опасно съдържание. Самоделката бе оставена В търговски обект на ул."Бачо Киро" в центъра на старата столица само на метри от сградата на полицията. В петък вечерта служителка на магазина забелязала странния вързоп в склада за тоалетна хартия и перилни препарати.

Устройството представлявало пластмасова бутилка овързана с жиции и залепен към нея таймер.В пакета, който бил обвит в кафява амбалажна хартия имало и запалително вещество.

Служителите на търговския обект незабавно алармирали полицията във Велико Търново. Преди операцията над 100 обитатели на жилищен блок бяха евакуирани. Заради извънредната ситуация центърът на старата столица бе отцепен.
Пристигналите на място специалисти от СДОТО използваха специален робот, с който неутрализираха подхвърлената торба. Действията по обезвреждането на пакета с часовников механзъм отнеха над 5 часа.

Разследването по случая продължава и се води под наблюдението на Окръжната прокуратура. Разпоредени са експертизи, които да установят вида на веществото в пакета. Извършителят се издирва.

Според мълвата самоделката е била подхвърлена в магазина с цел сплашване заради дългове.

Няколко часа по-рано обаче бяха опожарени два автомобила във Велико Търново и Горна Оряховица. Возилата пламнали едновременно около 2 часа в нощта срещу петък.Криминалисти, които разследват злодеянията предполагат, че между двата случая има връзка. Автомобил Фолксваген «Кади» лумнал в пламъци, докато бил паркиран на ул. «Емилиян Станев» в старата столица. На тел.112 бил подаден сигнал за пожара и на адреса били изпратени екбил подаден сигнал и на адреса незабавно били изпратени екипи на полицията и пожарната. След потушаването на пламъците е извършен оглед, при който е установуено, че огънят е унищожил предна гума, подкалник, двигателния отсег и част от арматурното табло.

По същото време огнена стихия обхванала и лек автомобил «Фиат» в железничарския град. И в този случай огънят е тръгнал от предната част на возилото. Основната версия за двата пожара е умишлен палеж.

Образувани са досъдебни производства за престъпление по чл.330, ал.1 от НК.
Междувременно пък се разбра, че през последната седмица е имало масирани проверки от представители на спецслужбите в цялата Великотърновска област и най-вече в селищата с компактно турско население. Проверявани са лични документи, автомобили, домове по места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини