Българските власти чакат нова блокада на "Кулата"

Нова блокада на граничен пункт "Кулата" чакат българските власти, след като по обяд гръцките фермери пуснаха движението за всички.

Според първоначалната информацията блокадата щеше да бъде вдигната трайно. Затова и започна пропускането на автомобилите. До българската гранична полиция обаче стигна информация, че протестиращите отново ще се активизират в 17 ч. и това ще обхване и другите пропусквателни пунктове.

През ГКПП Илинден – Ексохи и в двете посоки също нямаше проблеми с преминаванто, съобщи от МВР. От ГД „Гранична полиция“ уточниха, че до 17,00 ч. през граничния пункт ще се пропускат леки автомобили и автобуси и в двете посоки.

През граничните пунктове Маказа, Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода трафикът засега е нормален. 

На пътя за Кулата десетки шофьори не издържаха на няколкодневното чакане и изоставиха автомобилите си.

„Те са си тръгнали хората да не стане някаква беля, защото се пререждат, стават безредици и по-добре да си тръгне човек, отколкото да се сбият с колегите и да стане някоя беля“, обясни шофьор пред бТВ.

Той се закани и българските водачи да предприемат някакви мерки. „Например ще затваряме и ние пътя“.

Международните превозвачи обвиниха българските институции

Междувременно международните превозвачи обвиниха институциите в България за липсата на адекватна реакция при създалата се ситуация по границата ни с Гърция, предаде БНР. Въпреки частичното пропускане на тежкотоварни автомобили на граничния пункт "Кулата-Промахон" колоната от чакащи на наша територия камиони е над 6 километра.

От няколко дни нашите шофьори настояват за промяна на пропускателния режим с оглед извънредната ситуация. Според тях повечето от проверките на гишетата са излишни и удължават обработката на камионите до 15 минути. Това обяснява и ежедневните опашки от чакащи камиони на наша територия.

Служителите на "Гранична полиция" потвърдиха, че при създадените форсмажорни обстоятелства е имало как преминаването на камионите да бъде облекчено. Кантарите, които са изградени в зоната за проверка и контрол, създават ежедневни тапи от камиони, признаха те.

От Асоциацията на международните превозвачи заявиха, че ще настояват за компенсации заради блокадата по границата, но по-малките собственици на транспортни фирми не вярват, че това ще има ефект.

Коментари

Задължително поле