УМБАЛ Бургас готви календар в помощ на недоносените бебета

Франс Тимерманс: България и Румъния не вървят в пакет при мониторинга

Перник се побратими с предградие в Чикаго

Бурен вятър спря фериботни връзки в Гърция

Ето къде ще вали сняг в неделя

Франкофония на Киномания Ноемврийски изкушения за ценители на седмото изкуство

Отбелязваме Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Министър Кралев: Започваме срещите за кандидатурата за Мондиал 2030

Поли Генова празнува с гаджето на Бали Половинката й е филипинец, двамата са заедно повече от година

Над 120 хиляди протестират във Франция, има и задържани

36 цивилни, сред които 17 деца, са загинали при удари на международната коалиция срещу ИДИЛ в Сирия 

Наградиха победителите в два конкурса на Ротари клуб-Велико Търново

АПИ с призив: Тръгвайте на път с автомобили, подготвени за зимни условия

Корнелия Нинова: Оставката на Валери Симеонов е закъсняла и неискрена

Изгониха за 18 месеца от семейното жилище син, тормозил майка си Мъжът влетял пиян в стаята, заплашил жената с пистолет, че ще я убия и стрелял в пода

Лихвите по депозити и кредити падат

Нивата на лихвите по кредитите и депозитите в левове и евро ще се понижават през първите месеци на годината. Това се прогнозира в тримесечния обзор на финансовото министерство „Финансов сектор: оценки и очаквания“. В него са отчетени очакванията на търговски банки, инвестиционни посредници, пенсионно-осигурителни и управляващи дружества за първите 3 месеца на 2016 г.

В разглеждания период търговските банки ще ограничат предлагането на кредити в сравнение с предходните 3 месеца. По-малко заеми ще се отпускат за фирмите, свиване се прогнозира и на кредитите за домакинствата в евро. Ръст се очаква при отпускането на овърдрафти за фирми. Банкерите очакват обаче повишение на привлечените депозити от домакинствата.

Във връзка с рекордно ниските нива на основния лихвен процент, който в началото на месеца падна до 0,00%, финансистите очакват запазване на високите нива на ликвидност на банките и ниските равнища на междубанковите лихвени проценти.

„След изчерпването на базовия ефект върху паричната статистика от изваждането на баланса на КТБ, депозитите в банковата система постигнаха годишен ръст от 8,2% в края на 2015 г.“, се посочва в анализа.

По отношение на междуфирмената задлъжнялост финансистите прогнозират, че тя ще се повиши минимално през първите три месеца на 2016 г., като най-вероятно ще се ограничи до нуждата от оборотни средства. Предпазливостта на предприятията относно заемите се дължи най-вече на несигурността в икономическата среда, твърдят експертите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.