Франция отхвърли британска идея за мост през Ламанша

Учреден е Съветът на учените към министъра на околната среда и водите

Чешкият парламент свали депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш

Кое име липсва в разследването на bTV за детските градини? Лидер на „Да, България!“ записал децата си в детска градина в нарушение на правилата, партията се отплаща с подкрепа на Мариана Иванова

Николина Ангелкова: Над 61% от чуждестранните туристи у нас идват от страните от ЕС

Горещини в Австралия взеха жертви

„Галъп“: Българите не приемат домашното насилие, както и „третия пол“

Ники Хейли: Русия подкопава международните усилия срещу употребата на химически оръжия

„Славия“ взема 1, 5 млн. евро за младежки национал

Задържаха непълнолетен дилър на наркотици в София

Електронни реклами заменят предизборните плакати в Русия заради студа

Вехтории подпалили къща на изгоряла в пожар жена

Обновяват улици и паркове в Шумен за 7,2 млн.лв.

Лом и Пантелей от Сърбия искат 1,8 млн. евро от Европа

България участва в международна операция срещу мащабна група за измами с криптовалута

Лихвите по депозити и кредити падат

Нивата на лихвите по кредитите и депозитите в левове и евро ще се понижават през първите месеци на годината. Това се прогнозира в тримесечния обзор на финансовото министерство „Финансов сектор: оценки и очаквания“. В него са отчетени очакванията на търговски банки, инвестиционни посредници, пенсионно-осигурителни и управляващи дружества за първите 3 месеца на 2016 г.

В разглеждания период търговските банки ще ограничат предлагането на кредити в сравнение с предходните 3 месеца. По-малко заеми ще се отпускат за фирмите, свиване се прогнозира и на кредитите за домакинствата в евро. Ръст се очаква при отпускането на овърдрафти за фирми. Банкерите очакват обаче повишение на привлечените депозити от домакинствата.

Във връзка с рекордно ниските нива на основния лихвен процент, който в началото на месеца падна до 0,00%, финансистите очакват запазване на високите нива на ликвидност на банките и ниските равнища на междубанковите лихвени проценти.

„След изчерпването на базовия ефект върху паричната статистика от изваждането на баланса на КТБ, депозитите в банковата система постигнаха годишен ръст от 8,2% в края на 2015 г.“, се посочва в анализа.

По отношение на междуфирмената задлъжнялост финансистите прогнозират, че тя ще се повиши минимално през първите три месеца на 2016 г., като най-вероятно ще се ограничи до нуждата от оборотни средства. Предпазливостта на предприятията относно заемите се дължи най-вече на несигурността в икономическата среда, твърдят експертите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.