Плеймейтката Марешка отпадна от „Игри на волята“

20 интересни факта за алкохола

Над 60 са вече жертвите при експлозията в джамия в Афганистан

Апетитът за сладко е признак за лош сън

Борис Джонсън: Ще напуснем ЕС на 31 октомври, дори ако споразумението бъде отхвърлено от депутатите

Обезвредиха съмнителен предмет на лондонска улица

Йозджан Дениз нае нова вила

Меркел: Имаме много работа до постигане на споразумение по дългосрочния бюджет на ЕС

Признаха си спонсори на Мая ДБГ си спомниха, че платили билбордовете на Манолова

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Нов случай на африканска чума при диво прасе в Ловешко

Оперираха мъжа, паднал във водопад в Беласица

Регулират цените на вносни лекарства Паралелният внос ощетява потребителите

Малина Крумова: 96% от катастрофите се дължат на грешки на водача

Нередовни пътници биха кондуктор в автобус в Пловдив

Нови учебници – към края на втория срок

Децата, които ще бъдат в първи и в пети клас тази есен, може да останат без учебници почти до средата на втория срок. Причината – заради влизането в сила на новия закон учениците в двата класа трябва да учат по нови учебни програми, а написването и издаването на качествени учебници, които да спечелят одобрението на образователното ведомство и да бъдат харесани от преподавателите, отнема повече от година.

Скандалът около новите програми доведе до смяната на ресорния министър проф. Тодор Танев с вицепремиерката Меглена Кунева. От медийните й изяви стана ясно, че влизането в сила на новите учебни програми ще стане тази есен. От БСП внесоха проектозакон, с който предлагат отлагане с една година на новите програми, за да могат да се направят учебниците.

Шефът на издателство „Просвета“ Никола Кицевски обясни пред БНР, че е достатъчно само да се променят сроковете в закона, които не могат да бъдат спазени, и политическата отговорност за това ще е на ГЕРБ. По думите му за написване на един учебник трябват 7 месеца, следва одобрение от комисия в МОН, издаване на екземпляри от вариантите, от които учителите трябва да харесат един, и накрая финално отпечатване. Или общо 14-15 месеца.

Според ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, ако учебниците за първи и за пети клас бъдат напечатани, без да са готови програмите за целия курс на обучение, има опасност част от важния материал да изпадне.

Засега ГЕРБ и реформаторите нямат намерение да пипат закона.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.