ООН размаха пръст на Северна Корея заради ядрените й опити

Съветът за сигурност на ООН категорично осъжда изстрелването на ракета-носител от Северна Корея и потвърждава намерението си да предприеме "значителни мерки" в отговор на ядрения опит на Пхенян, извършен миналия месец, предаде БНР.

Декларацията на Съвета бе приета единодушно на извънредно заседание, като бе подкрепена дори и от Китай, който досега заемаше по-сдържана позиция по въпроса.

Постигнахме консенсус за осъждането на това нарушаване на санкциите, заяви преди началото на заседанието представителят на председателстващата страна Венецуела Рафаел Рамирес.

Това е изпитание на балистична ракетна технология и като такова представлява нарушение на четири резолюции на Съвета за сигурност, подчерта британският заместник-посланик Питър Уилсън, настоявайки за "непоколебим и бърз отговор".

По-рано днес Международната общност реагира незабавно на съобщението за извършеното изстрелване от Пхенян, като заяви, че е използвана технология за балистични ракети.

Проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за по-строги санкции срещу Северна Корея, подготвена от Япония, Южна Корея и Съединените щати, е в процес на преговори от седмици насам, след като Пхенян извърши четвъртия си ядрен опит. Китай, който има право на вето над решенията на Съвета, запазва резервирана позиция.

Международната общност е налагала четири пъти санкции срещу Северна Корея след първия й ядрен опит през 2006 година.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят