В Бродилово обидени, няма да тричат кучетата

Жителите на странджанското село Бродилово няма да тричат кучетата си тази пролет. Вчера те оповестиха, че са обидени и им е писнало "от години насам да ги тормозят" заради обичая. "Всяка година, щом наближи Кукеровден, когато се прави тричането, тук се изсипват много хора и полицаи да ни следят. Все едно че сме престъпници", обидени са местните.

Кукеровден в Бродилово ще празнуват около 10-и март. И въпреки че датата е все още далеч, взели са решение да не извършват обичая.

"Ще си го направя у дома, там - къщата ми е частна собственост и не могат да ми пратят жандармерия", закани се бродиловец.

Тричането на кучета в селото се помни от години. Прави се на тукашния Кукеровден и е за здраве и берекет. Кучетата се връзват с въжета и се въртят над местния вир. После се бухват вътре и се изкъпват. Защитници на животните обаче обявяват обичая за варварски и преди няколко години избухна скандал.

Оттогава полицаи от РПУ Царево дебнат селяните, наближи ли Кукеровден. Хората пък изпокриват кучетата си и извършват ритуала преди това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони