Посланик Херо Мустафа се поклони пред Незнайния войн

Емигранти изпратиха на близките си 731 млн. евро

Цар и княз валидираха картичка Инициативата е на Румен Петков

Момиче почина в гимназия в Димитровград Трагичният инцидент е станал в час по физическо

Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе пред петричката болница

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

В белишко село обещават 2300 лв. заплата за проучване на злато

Златна треска е обхванала жителите на село Бабяк в бедната община Белица, защото канадска фирма започва проучване за златни залежи. Фирмата е обещала заплати от 1000 до 2300 лева.

Близо 30 мъже ще бъдат наети тази година в проучванията, а останалите близо 700 жители на селището стискат палци в скоро време и на тях златото да им осигурява препитание.

„Фирмата започва нови проучвания през март. Уверенията са, че всички работници ще са от селото ни – близо 30 души. Доходите за тези наши хора са отлични, не им трябва чужбина. Тези, които правят сонди, получават по 2300 лева заплата. Другите, които копаят, вземат по 1000 лева. Останалите мечтаят да бъдат наети, за да си решат проблема с доходите”, каза кметът на населеното място Мустафа Бъсков. Проучванията ще продължат и през 2017 година.

Очаква се през 2018 година да започне да функционира рудник за добив на злато, където ще намерят работа почти всички мъже в Бабяк, където безработицата е над 80%.

Находище на злато бе открито преди няколко години. То се намира в т.нар. блок „Бабяк“ близо до поречието на р. Места. Откритието на залежите е направено от концесионера – канадска компания. През 2015 година те попаднаха при проучванията на златна жила, която се намира на дълбочина между 500 и 1300 метра. На няколко места са монтирани сонди. Жилата е дълга няколко километра.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.