82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Срив на търговията ни с Русия през 2015 г.

Търговията на България с Русия е регистрирала солиден спад през 2015 година, показват данните на НСИ. Износът ни за Руската федерация е намалял с над една четвърт за периода януари – ноември 2015 г., спрямо същия период на 2014 г. така от изнасяни преди стоки за 966 млн. лева, сега се изнесени за едва 718 млн. лева. Спад има и при вноса на стоки от Русия – с 21,7%.
В същото време расте износът на български стоки за Япония – с 46% през миналата година, спрямо предходната. Увеличение има и на износа ни за САЩ – с 21%. Увеличава се и търговията на страната ни с Китай, като увеличението при вноса е с 11,8%,а при износа – с 3,4%, показват данните на НСИ.

През периода януари – ноември 2015 г. износът на България за ЕС се увеличава с 8.3% спрямо същия период на 2014 г. и е в размер на 26.9 млрд. лева.
Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69.3% от износа за държавите – членки на ЕС. През ноември 2015 г. износът за ЕС се увеличава с 1.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.474 млрд. лева.
Вносът на България от ЕС през периода януари – ноември 2015 г. се увеличава с 5.9% спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 30.4 млрд. лв. по цени CIF.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. През ноември 2015 г. вносът на България от държавите – членки на ЕС, се увеличава със 7.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3.048 млрд. лв. по цени CIF. Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за периода януари – ноември 2015 г. е отрицателно и е на стойност 3 467.0 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 1 432.1 млн. лева.

При износа на България за ЕС най-голям ръст е отбелязан в секторите „Химични вещества и продукти” (22.1%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти” (16.9%). Спад се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”2 (1.6%). При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (23.3%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (23.9%).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.